Nog een tijdelijk contract, klopt dat?
Een tijdelijk contract heet ook wel een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit betekent dat uw arbeidsovereenkomst op een gegeven moment afloopt. Bijvoorbeeld op een bepaalde datum of als de opdracht is afgerond. Of als u iemand vervangt die ziek of zwanger is en dit is niet meer nodig.
Ketenregeling
Hebt u een tijdelijk contract bij dezelfde werkgever en is dit al een paar keer verlengd? Dan kan het zijn dat uw tijdelijke arbeidsovereenkomst een vast contract wordt. (arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd). Is een vast contract ontstaan? Dan mag uw werkgever u niet zomaar ontslaan. Het is daarom belangrijk om te weten of u een vast contract hebt.
De wet bepaalt na hoeveel tijdelijke contracten u automatisch een vast contract hebt. Dit heet de ketenregeling. Soms tellen arbeidsovereenkomsten bij uw vorige werkgever ook mee (opvolgend werkgeverschap). Dit kan het geval zijn als u op initiatief van uw (oude) werkgever bent overgegaan en het werk erg op elkaar lijkt.
De hoofdregel is dat u in 3 jaar maximaal 3 tijdelijke contracten mag krijgen. Hebt u meer contracten na elkaar gekregen? Of bent u langer in dienst dan twee jaar? Dan hebt u volgens de ketenregeling een vast contract, ook al staat in uw arbeidsovereenkomst dat u een tijdelijk contract hebt.
Eindigt dit contract na 1 januari 2020? Dan mag u nog steeds 3 contracten hebben, maar mag u ook 3 jaar in dienst zijn. Iets langer dus. Stopt uw arbeidsovereenkomst voor 1 januari 2020? Dan gelden andere regels. U hebt dan een vast contract als u meer dan 3 tijdelijke contracten in 3 jaar hebt gehad. Tussen de verschillende tijdelijke contracten mag ten hoogste 6 maanden zitten. Is die tijd langer? Dan telt het volgende weer als een eerste tijdelijke contract.
Wilt u weten of u nog een tijdelijk contract mag krijgen? Gebruik dan de gratis tool:
Andere regels in cao
Het kan zijn dat uw cao (collectieve arbeidsovereenkomst) afwijkt van de ketenregeling. Bijvoorbeeld als u uitzendkracht bent of seizoenswerk doet. In uw cao kan staan dat u meer tijdelijke contracten mag krijgen. Of dat de periode tussen de verschillende arbeidsovereenkomsten langer mag zijn dan 6 maanden.
Weet u niet zeker welk soort cao voor u geldt? Of wilt u weten wat het voor u betekent? Vul dan de tool cao in
Andere uitzonderingen
Niet altijd ontstaat er automatisch een vast contract als u een aantal keer een tijdelijk contract hebt gehad. Bijvoorbeeld als u jonger bent dan 18 jaar of als u een leerovereenkomst hebt. Wil u weten hoe het zit in uw situatie? Vul dan de gratis tool Tijdelijk of vast contract? in.
Kom op tijd in actie
Is een vast contract ontstaan, maar zegt uw werkgever van niet? Dan kunt u naar de kantonrechter. Doe dit binnen 2 maanden na de einddatum van uw laatste contract. Heeft u hier hulp bij nodig? Schakel dan juridische hulp in, bijvoorbeeld via het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket helpt mensen met een laag inkomen en weinig spaargeld, lees op de website van het Juridisch Loket de voorwaarden. Kan het Juridisch Loket u niet verder helpen? Neem dan contact op met Magontslag.