Mag mijn werkgever mij verplichten om een cursus of training te volgen?
Moet u van uw werkgever een opleiding of training doen? Of wil u dat zelf graag? Dan is het handig om te weten wie daarvoor moet betalen. En of u de opleiding onder werktijd kunt doen. Soms is er is er ook een subsidie van de overheid waar u gebruik van kunt maken. Hieronder leest u waar u op moet letten.
U moet scholing volgen van uw werkgever
Moet u van uw werkgever een studie, opleiding of cursus doen? Dan betaalt uw werkgever de studiekosten. Hij betaalt ook de reiskosten en het lesmateriaal. U mag de scholing onder werktijd volgen. En u krijgt gewoon loon. Dit geldt bijvoorbeeld als:
- U een certificaat nodig hebt omdat u anders uw werk niet mag doen.
- U af en toe moet bijscholen. Iedereen met hetzelfde werk moet dat.
- Uw werkgever een nieuw systeem krijgt. U moet leren hoe het systeem werkt.
- U uw werk niet goed doet. Uw werkgever biedt u een cursus aan om beter te worden in uw werk.
- U een andere functie aangeboden krijgt. Bijvoorbeeld door een reorganisatie. Of omdat u ziek bent. U moet voor de nieuwe functie nieuwe dingen leren.
Wil u stoppen met werken bij uw werkgever? En staat in uw arbeidsovereenkomst dat u de kosten voor scholing moet betalen? Dan geldt deze afspraak niet als u van uw werkgever de scholing moest volgen. Uw werkgever mag de studiekosten dus niet bij u in rekening brengen. Uw werkgever mag deze kosten ook niet van de transitievergoeding aftrekken.
U wilt zelf scholing volgen
Wilt u zelf een studie of cursus volgen? Bijvoorbeeld omdat u een andere baan wilt? Of voor uw algemene ontwikkeling? Dan moet u daarover afspraken maken met uw werkgever. U betaalt de kosten meestal zelf. Verder mag uw werkgever weigeren dat u de cursus of studie onder werktijd doet. U moet de cursus dan buiten werktijd doen. Of u moet verlof opnemen.
U kunt uw werkgever vragen een deel van de kosten te betalen. Leg dan aan uw werkgever uit dat hij voordeel heeft van de nieuwe kennis of vaardigheden die u leert. U bent bijvoorbeeld schilder en hebt een cursus stuken gevolgd. Uw werkgever kan door uw nieuwe vaardigheid meer opdrachten aannemen. Hij verdient dan meer geld.
Schiet uw werkgever de kosten voor? Dan mag hij het geld van u terugvragen. Staat er in uw arbeidsovereenkomst of cao dat de werkgever alle studies betaalt? Dan betaalt hij wel de kosten voor de scholing. U hoeft hem dan niet terug te betalen. Kijk daarom eerst goed in uw arbeidsovereenkomst of cao.
Weet u niet zeker welk soort cao voor u geldt? Of wilt u weten wat het voor u betekent? Vul dan de tool cao in.
Eindigt uw arbeidsovereenkomst omdat uw werkgever dat wil? Dan krijgt u een transitievergoeding. Betaalde uw werkgever uw opleiding? Dan kan hij die kosten op de transitievergoeding in mindering brengen. De transitievergoeding die u krijgt, wordt dan lager. Dit mag alleen als u hiervoor toestemming hebt gegeven. Of al in uw cao staat dat uw werkgever de kosten van uw transitievergoeding mag aftrekken. De kosten mogen meestal niet langer dan 5 jaar geleden zijn gemaakt.
Wilt u stoppen met werken bij uw werkgever? En staat in uw arbeidsovereenkomst dat u de kosten voor scholing zelf moet betalen? Dit heet een ‘studiekostenbeding’. Dan mag werkgever de kosten of een deel van de kosten bij u in rekening brengen. Uw werkgever mag deze kosten dan niet ook nog van de transitievergoeding aftrekken.
Subsidies
Als de studie of cursus niet verplicht is, dan kunt u misschien een STAP-budget krijgen. Met deze subsidie biedt de overheid werknemers de kans om scholing te volgen. Het STAP-budget is € 1.000,- per persoon. U vraagt de subsidie aan via de website van de Rijksoverheid. Per aanvraagperiode is er een beperkt budget. Is het maximum bereikt? Dan moet u wachten tot de volgende aanvraagperiode opent. Hebt u interesse en wilt u kijken of u in aanmerking komt voor een STAP-budget? Kijk dan op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie.