Mag ik voor de concurrent werken?
Zoekt u een andere baan? Het is goed om te weten of u overal mag solliciteren. Kijk daarom in uw (oude) arbeidsovereenkomst. Soms staat daarin dat u niet voor een concurrent mag werken. Ook niet als u al niet meer voor uw oude werkgever werkt. Dit heet een ‘concurrentiebeding’. Werken voor een concurrent mag niet zomaar verboden worden.
Werken voor een concurrent mag niet zomaar verboden worden.
Het concurrentiebeding moet aan regels voldoen:
- De afspraak moet schriftelijk vastgelegd zijn. Het staat bijvoorbeeld in uw contract of in een bijlage van het contract. Het mag ook een digitale versie zijn. Is het niet schriftelijk vastgelegd? Dan mag u werken voor wie u wilt.
- U was ouder dan 18 toen u de afspraak maakte.
Had u een contract voor bepaalde tijd? Dan mag uw werkgever u eigenlijk niet verbieden om bij een concurrent te werken. Staat in uw contract toch een concurrentiebeding? Dan moet in de tekst ook staan waarom u speciale kennis hebt. En waarom u dus niet zomaar voor een concurrent mag werken. Staat er niet zoiets in het contract? Of staat er iets algemeens dat niet precies over u gaat? Dan geldt het concurrentiebeding niet. U kunt dan werken waar u wilt.
Wat zegt het verbod?
Er gelden nog meer regels. Die gaan over wat in het concurrentiebeding staat. Een concurrentiebeding zegt wat over 3 dingen:
- Hoe lang het geldt;
- Voor welk gebied het geldt;
- Voor welk werk het geldt.
U moet natuurlijk nog wel ergens kunnen werken. Het mag daarom niet zo zijn dat u in heel Nederland uw kennis niet mag gebruiken. Of dat alle bedrijven waar u zou kunnen werken verboden voor u zijn. Ook moet het verbod tijdelijk zijn. Het mag niet te lang duren. Meestal maar een paar maanden tot een jaar. Staat er een langere periode in uw contract? Schakel dan juridische hulp in, bijvoorbeeld via het Juridisch Loket.
Kunt u door wat in uw concurrentiebeding staat eigenlijk nergens werken? Of zou u moeten verhuizen? Dan is de kans groot dat u zich niet aan de afspraak hoeft te houden. Pas wel op! De rechter moet zeggen wat hij wel redelijk vindt. Misschien zegt hij dat het verbod korter moet duren.
Houdt u zich niet aan het concurrentiebeding? Dan kunt u een boete krijgen. Dit moet dan wel in uw contract staan. Als u het niet eens bent met de boete, kunt u naar de rechter. Stel dat de rechter vindt dat u geen gelijk hebt. Dan moet u zich dan aan het verbod houden. En de boetes betalen.
Wanneer mag u niet voor een concurrent werken?
Het hangt af van uw situatie. Een nieuwe werkgever is niet altijd een concurrent. Ze moeten in dezelfde branche zitten. En ze moeten dezelfde klanten willen. Dit is vaak zo als ze in hetzelfde gebied werken. Of als ze allebei een speciaal product maken waar u ook veel vanaf weet.
Voorbeeld: U legde Japanse tuinen aan bij uw oude werkgever. Die heeft vooral klanten in de buurt van Zwolle. Het nieuwe bedrijf heeft klanten in de buurt van Den Haag. Als u daar gaat werken, is dat geen concurrentie. In dit voorbeeld geldt het concurrentiebeding niet. U mag bij de nieuwe werkgever Japanse tuinen aanleggen.
Is het nieuwe werk anders dan uw oude werk? Dan mag u wel bij een concurrent werken.
Voorbeeld: Werkte u als accountmanager? U mag als horecamedewerker bij de concurrent werken. U mag dan niet als accountmanager bij de concurrent werken.
U gaat werken als zelfstandige
Gaat u voor uzelf beginnen? Als zelfstandige houdt u zich ook aan het concurrentiebeding. U mag niet voor dezelfde klanten opdrachten doen. U bent anders een concurrent van uw oude werkgever. Opdrachten die anders zijn dan uw vorige werk mag u wel doen.