Krijg ik als ik minder werk, toch loon?
De overheid wil dat u zeker bent van uw inkomen. Als u een tijdje ergens werkt, moet u weten of u de volgende maanden ook nog loon krijgt. Uw werkgever moet u werk aanbieden voor de uren die in uw contract staan. Heeft uw werkgever minder werk voor u? Dan moet hij toch uw contracturen betalen. Uw werkgever mag u dan niet zomaar minder laten werken en minder betalen. Ook niet als u geen vaste uren hebt. Hiervoor gelden regels. Een van deze regels is het rechtsvermoeden van arbeidsomvang.
Wanneer gelden de regels van het rechtsvermoeden van arbeidsomvang?
Door deze regel hebt u misschien recht op het aantal uren dat u de laatste tijd werkte en het loon dat daarbij hoort. Hier zijn een paar voorwaarden voor:
- U hebt een contract: Een oproepkracht heeft ook een contract. Hebt u geen contract getekend, maar werkt u wel al meer dan 3 maanden voor een werkgever? Dan hebt u ook een contract.
- Het aantal uren dat u werkt verschilt: U weet niet altijd zeker hoeveel uur u moet werken. In uw contract staat bijvoorbeeld dat u geen vaste uren per week werkt. Of er staat een minimum en een maximum (bijvoorbeeld tussen de 10 en 80 uur per maand). Soms zijn wel afspraken gemaakt, maar werkt u lange tijd meer dan afgesproken.
- U hebt minstens 3 maanden gewerkt voor uw werkgever: U moet kijken naar het gemiddelde aantal uren dat u per week hebt gewerkt in de laatste 3 maanden. Dit heet het rechtsvermoeden van omvang. Dit kan dus alleen als u al minstens 3 maanden ook echt hebt gewerkt voor uw werkgever. Het is belangrijk dat deze periode een normaal beeld geeft van de situatie op uw werk. Als u bijvoorbeeld een zieke collega hebt vervangen, of als het heel druk was door de zomermaanden, telt dit niet mee.
Er zijn verschillende vormen van oproepovereenkomsten, waarbij het rechtsvermoeden van arbeidsomvang anders kan werken. Lees op deze pagina meer over de verschillende oproepovereenkomsten. Als onduidelijkheid bestaat over het aantal arbeidsuren, is de kans groot dat u werkt als oproepkracht. Vul de tool 'Ben ik oproepkracht?' om te kijken of u oproepkracht bent.
Wat kan ik doen als ik minder mag werken dan de afgelopen periode?
Als uw werkgever u minder laat werken en u dit niet wilt, kunt u tegen uw werkgever zeggen dat u een beroep doet op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. U kunt dan zeggen dat u het aantal uren wilt werken waar u recht op hebt. Als uw werkgever niet weet wat dit is of niet wil meewerken, kan de rechter soms zeggen tegen uw werkgever dat hij u het juiste aantal uren moet laten werken. Schakel juridische hulp in, bijvoorbeeld via het Juridisch Loket.
Krijgt u gelijk en gaat u het aantal uren werken en betaald krijgen waar u recht op heeft, dan heeft dit gevolgen voor uw contract.
0-uren contract: Na een beroep op het rechtsvermoeden hebt u géén 0-uren contract meer, maar een contract voor het gemiddelde aantal uren. Bijvoorbeeld een 18-uren contract als u gemiddeld 18 uur per week werkte.
Min-max contract: Als u al langere tijd meer werkt dan het maximum aantal uren, kunt u een beroep doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Daarna hebt u een contract voor het extra aantal uren boven het maximum uit uw contract.
Een contract voor een bepaald aantal uren: Als u wél uren heeft afgesproken, maar eigenlijk altijd meer werkt dan de afspraak, kunt u ook een beroep doen op het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. U hebt daarna een contract voor het aantal uren dat u meer werkte.