Ik word ontslagen vanwege meerdere redenen
Meerdere redenen
Uw werkgever kan u normaal gesproken alleen ontslaan als hij 1 goede reden heeft. Bijvoorbeeld dat u uw werk niet goed doet. Of omdat u iets ergs hebt gedaan. Hij moet een reden kiezen. Heeft uw werkgever een goede reden? Dan moet hij wel eerst zijn best doen om het probleem op te lossen. Hij moet bijvoorbeeld een verbetertraject starten als u uw werk niet goed doet. Doet hij niet zijn best, dan zal de rechter niet akkoord gaan met het ontslag.
Misschien is er meer aan de hand. U doet misschien uw werk niet zo goed én u bent vaak ziek. Of u komt vaak te laat én u heeft ruzie met collega's.
In juridische taal heet dit cumulatie van omstandigheden. Uw werkgever kan dan aan de rechter vragen om u te ontslaan. Er is zoveel aan de hand dat hij u niet langer in dienst kan houden. De rechter kijkt of dat echt zo is.
De rechter kan ook zelf beslissen dat er meerdere redenen zijn. Uw werkgever vraagt eerst aan de rechter uw arbeidsovereenkomst te beëindigen. Hij geeft daarvoor 1 of meer ontslaggronden. Die staan in de wet:
- C-grond: u bent regelmatig ziek
- D-grond: u doet uw werk niet goed
- E-grond: u deed iets dat niet mag
- F-grond: u hebt een gewetensbezwaar
- G-grond: u en uw werkgever hebben een conflict
- H-grond: u hebt geen VOG. Of u zit bijvoorbeeld in de gevangenis.
Is er niet 1 goede ontslaggrond? Maar is er zoveel aan de hand dat de rechter vindt dat uw arbeidsovereenkomst toch moet eindigen? Dan kiest hij voor de i-grond. Die is er voor meerdere redenen.
Wat moet uw werkgever doen?
Ook al zijn er meerdere redenen, uw werkgever moet doen om de situatie te verbeteren. Uw werkgever moet nog steeds proberen om de situatie te verbeteren. Uw werkgever moet de rechter overtuigen dat de losse redenen samen genoeg zijn om u te ontslaan. En dat hij niet meer had kunnen doen. Zo moet hij bijvoorbeeld met u in gesprek gaan over de problemen. Teken niet zomaar een gespreksverslag als u het daarmee niet eens bent.
Mogelijkheden bij meerdere redenen
Vindt uw werkgever dat er van alles mis gaat bij u? Dan zijn er een paar mogelijkheden.
- U werkt door. U probeert alle punten te verbeteren. Dat zal lastig zijn. Veel mensen melden zich ziek. Daar wordt de ruzie vaak alleen maar erger van.
- U wordt ontslagen. Vaak krijgt u geld. Dat wordt dan meer dan de transitievergoeding.
- U neemt zelf ontslag.
Ontslag
Wil uw werkgever u ontslaan? Dan moet hij eerst kijken of hij u een andere functie kan geven binnen het bedrijf. Dit heet herplaatsing. Dit is niet hetzelfde als kijken of u uw werk op een andere manier kunt doen. Bij herplaatsing gaat u ander werk doen dan wat u eerst deed.
Als herplaatsing niet mogelijk is, kan uw werkgever op 3 manieren de arbeidsovereenkomst beëindigen:
- Via de rechter. Uw werkgever moet dan aantonen dat u uw werk ook niet in een andere vorm kunt doen.
- Door dit samen met u af te spreken (jullie tekenen allebei een beëindigingsovereenkomst)
- Door uw instemming te vragen.
Vaak staat in uw arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding. Vraag altijd aan de rechter of aan uw werkgever of hij wil opschrijven dat dit concurrentiebeding vervalt. Zo kunt u makkelijker bij een andere werkgever aan de slag.
Extra vergoeding
De rechter kan uw contract ontbinden om meerdere redenen, terwijl uw werkgever eigenlijk niet één goede reden voor ontslag had. Daardoor kan het ontslag soms makkelijker gaan. Om die reden hebt u recht op een extra vergoeding, de cumulatievergoeding. U moet deze vergoeding aan de rechter vragen. Schakel juridische hulp in om deze extra vergoeding te krijgen.