Mag ik ontslagen worden vanwege een gewetensbezwaar?
Het kan voorkomen dat u bepaalde werkzaamheden niet wilt uitvoeren. Bijvoorbeeld vanwege uw geloof, politieke overtuiging of persoonlijke waardes. Dit heet werkweigering wegens gewetensbezwaar. Een voorbeeld is als u niet wilt werken aan de bouw van een project dat schadelijk is voor de natuur. Het moet voor uw werkgever wel duidelijk zijn dat u een gewetensbezwaar hebt. U moet uw werkgever dan ook informeren over de bezwaren die u hebt, zelfs al bij uw sollicitatie.
Wat moet uw werkgever doen?
Uw werkgever moet proberen uw werk op een andere manier te laten doen. Dit kan bijvoorbeeld door het werk anders te verdelen, het rooster aan te passen of door u naar een andere afdeling te plaatsen. Lukt het niet om er samen uit te komen? Uw werkgever moet dan wel bijhouden wat u samen hebt afgesproken en aantonen wat er allemaal gebeurd is.
Wat moet u doen?
U moet in ieder geval met uw werkgever in gesprek gaan. U moet aangeven welk werk u niet wilt doen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Als u net bij uw werkgever begint en u weet dat u sommige werkzaamheden niet wilt doen vanwege een gewetensbezwaar, moet u dit meteen tegen uw werkgever zeggen. Teken geen gespreksverslag waarmee u het niet eens bent.
Geen ander werk mogelijk
Kunt u uw werk niet op een aangepaste manier doen en wilt u deze werkzaamheden echt niet uitvoeren? Dan zijn er een paar mogelijkheden.
- U wordt ontslagen.
- U neemt zelf ontslag.
- U spreekt samen met uw werkgever af dat u uit dienst gaat. U sluit dan een beëindigingsovereenkomst met uw werkgever.
Ontslag
Wil uw werkgever u ontslaan? Dan moet hij eerst kijken of hij u een andere functie kan geven binnen het bedrijf. Dit heet herplaatsing. Dit is niet hetzelfde als kijken of u uw werk op een andere manier kunt doen. Bij herplaatsing gaat u ander werk doen dan wat u eerst deed.
Als herplaatsing niet mogelijk is, kan uw werkgever op twee manieren het contract beëindigen:
- Via de rechter. Uw werkgever moet dan aantonen waarom uw gewetensbezwaar niet kan worden opgelost.
- Door dit samen met u af te spreken (jullie tekenen allebei een beëindigingsovereenkomst).
- Door akkoord te gaan met het ontslag. Bent u het toch niet eens met uw akkoord? Vul via de knop hieronder de tool Instemming ongedaan maken in en kijk of u uw akkoord (instemming) kunt terugdraaien.
Gebruik de tool Instemming ongedaan maken
Ontslag wegens gewetensbezwaren
Gebruik de tool Ontslag wegens gewetensbezwaren en kom er achter of en op welke ontslagvergoeding u recht hebt. U moet deze vergoeding wel op tijd aan uw werkgever vragen.
Nadat u de tool heeft ingevuld krijgt u een rapport met een advies en brieven. Die brieven kunt u aan uw werkgever of aan de rechter geven. Eigenlijk doet de tool dus precies wat een advocaat doet, maar dan goedkoper.
U hebt na ontslag meestal recht op een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering). Die vraagt u zelf aan. Bent u op staande voet ontslagen? Dan kan het zijn dat u geen recht hebt op een WW-uitkering. Bij het UWV kunt u lezen of u een WW-uitkering krijgt en hoe u deze aanvraagt.