Mag ik ontslagen worden vanwege andere redenen?
Het kan zijn dat u ontslagen wordt en dat hier een andere reden voor is. In het recht noemen we deze redenen overige omstandigheden.
Overige omstandigheden
In de wet staan ontslaggronden:
- A-grond: uw werkgever moet reorganiseren
- B-grond: u bent al heel lang ziek
- C-grond: u bent regelmatig ziek
- D-grond: u doet uw werk niet goed
- E-grond: u deed iets dat niet mag
- F-grond: u hebt een gewetensbezwaar
- G-grond: u en uw werkgever hebben een conflict
Uw werkgever moet altijd zo'n grond voor ontslag hebben. Soms kan er wat anders aan de hand zijn waardoor ontslag toch mag. Dit zijn dan overige omstandigheden. Voorbeelden van overige omstandigheden zijn:
- U wordt verdacht of bent veroordeeld voor een misdrijf. U kunt daardoor fysiek niet werken.
- U verblijft illegaal in Nederland.
- U hebt een hoge functie en u bent het niet eens met de manier waarop wordt gewerkt binnen het bedrijf. Het gaat daarbij niet om of u het niet eens bent met hoe andere werknemers werken, maar hoe het beleid van uw werkgever is.
- U kunt niet werken omdat u niet aan een voorwaarde voldoet. U mist bijvoorbeeld een speciale bevoegdheid of Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), die u nodig hebt voor uw werk.
- Klanten willen niet meer met u werken.
Bij overige omstandigheden mag uw werkgever niet zeggen dat u uw werk niet goed doet en dat er een conflict is en dat samen genoeg is om u te ontslaan. Meer over dit onderwerp.
Wat moet uw werkgever doen?
In sommige situaties kan uw werkgever niet veel doen. Als u in de gevangenis zit of geen VOG hebt gekregen, kunt u uw werk niet meer uitvoeren. Uw contract is daardoor inhoudsloos geworden. Dat betekent dat het contract wel bestaat, maar dat u niet kunt werken. Toch moet uw werkgever kijken of er ander werk is wat u kunt doen.
Geen ander optie mogelijk
Is er door overige omstandigheden geen mogelijkheid meer dat u werkt? Dan zijn er een paar mogelijkheden.
- U blijft in dienst. Bijvoorbeeld als u maar kort in de gevangenis zit
- U wordt ontslagen. Vaak krijgt u geld (vul de gratis tool in en kom erachter of u recht hebt op geld bij ontslag.)
- U neemt zelf ontslag.
Ontslag
Wil uw werkgever u ontslaan? Dan moet hij eerst kijken of hij u een andere functie kan geven binnen het bedrijf. Dit heet herplaatsing. Dit is niet hetzelfde als kijken of u uw werk op een andere manier kunt doen. Bij herplaatsing gaat u ander werk doen dan wat u eerst deed.
Als herplaatsing niet mogelijk is, kan uw werkgever op 3 manieren uw arbeidsovereenkomst beëindigen:
- Via de rechter. Uw werkgever moet dan aantonen waarom u niet in dienst kunt blijven. Let op: Is er meer aan de hand? Doet u bijvoorbeeld ook uw werk niet goed? Dan kan de rechter soms redenen voor ontslag combineren.
- Door dit samen met u af te spreken (jullie tekenen allebei een Kan/moet mijn werkgever mij herplaatsen?).
- Door uw instemming te vragen.
Ontslag wegens overige omstandigheden
Gebruik de tool
Ontslag wegens overige omstandigheden
om te weten of u ontslagen mag worden. U krijgt een rapport met een advies en brieven. Die brieven kunt u gebruiken om aan uw werkgever of aan de rechter te geven. Eigenlijk doet de tool dus precies wat een advocaat doet, maar dan goedkoper.