Kan ik zelf ontslag nemen?
Het kan zijn dat u wilt stoppen met uw werk.
Zelf ontslag nemen
Het kan zijn dat u wilt stoppen op uw werk. Misschien hebt u een andere baan. Of er is iets gebeurd op uw werk waardoor u daar niet meer wilt werken. U kunt proberen er samen met uw werkgever uit te komen. Jullie maken dan afspraken over het einde en over geld. Lukt dat niet? Dan kunt u zelf ontslag nemen. Dat kan op een paar manieren:
Opzeggen
- Vast contract
Als u een vast contract hebt, kunt u altijd uw contract opzeggen. U kunt zeggen tegen uw baas dat u stopt, maar het is handig om dit in een brief of e-mail te doen. U mag altijd opzeggen, maar u moet vaak nog een tijdje doorwerken. U moet namelijk rekening houden met de opzegtermijn. Dit is een termijn waarin u nog doorwerkt tot uw contract echt eindigt. Hoe lang die termijn is, hangt af van hoe lang u voor uw werkgever hebt gewerkt. Als u toch eerder stopt met werken moet u een vergoeding betalen aan uw werkgever. Meer over een vast contract en de opzegtermijn vindt u in onze tool:
Mag of mocht u zelf ontslag nemen?
- Tijdelijk contract
Als u een tijdelijk contract hebt, kunt u niet altijd zomaar opzeggen. Uw contract eindigt normaal gesproken op de datum die in het contract staat. U kunt alleen eerder opzeggen als er een tussentijds opzegbeding in uw contract staat. Er staat dan in uw contract dat u en uw werkgever op elk moment het contract kunnen opzeggen. Staat er geen tussentijds opzegbeding? Dan moet u misschien geld betalen aan uw werkgever als u toch eerder stopt. Lees hier meer informatie over dit onderwerp.
Ontbinding via de rechter
Is er iets veranderd op uw werk waardoor u niet meer wilt werken? Of heeft uw werkgever iets ergs gedaan waardoor u niet meer wilt werken? Dan kunt u naar de rechter gaan. U kunt de rechter vragen of hij uw contract wil beëindigen. Naar de rechter gaan kost geld. Lees hier meer over naar de rechter gaan. De rechter kan bepalen dat uw werkgever een transitievergoeding of een billijke vergoeding moet betalen. Uw werkgever moet deze vergoeding alleen betalen als hij iets ergs heeft gedaan of meerdere dingen heeft gedaan die samen heel erg zijn. Lees hier meer over de extra vergoeding. Let op: Als de rechter vindt dat uw werkgever niet iets ergs heeft gedaan, hebt u geen recht op een vergoeding.
De rechter geeft u dan de mogelijkheid om uw ontbindingsvraag (ontslag) in te trekken, zodat u wel kunt blijven werken.
Ontslag op staande voet
U kunt ontslag op staande voet nemen als u een goede reden hebt waarom u niet meer wilt werken. U hoeft dan niet door te werken in de opzegtermijn en u hoeft u niet aan het tussentijds opzegbeding te houden. Uw contract eindigt gelijk.
Let op: Weet u niet zeker of u zelf uw contract wilt opzeggen, ontslag op staande voet wil nemen of dat u de rechter wil vragen of hij uw contract wil beëindigen?
Gebruik dan onze tool: Mag of mocht u zelf ontslag nemen?
Vergoeding na het ontslag
Als u wordt ontslagen hebt u meestal recht op een ontslagvergoeding. Dit is anders als u zelf ontslag neemt. U hebt dan vaak geen recht op een ontslagvergoeding, omdat het uw eigen keuze is dat u stopt met werken. Het is niet snel de schuld van uw werkgever. Als u zelf ontslag neemt, hebt u wel recht op een vergoeding als uw werkgever iets heel ergs heeft gedaan. Alleen een rechter kan hierover beslissen. Gebruik onze tool om te kijken of u misschien kans hebt bij de rechter. Ook hebt u meestal geen recht op een WW-uitkering als u zelf stopt met werken. Het UWV kijkt of u een goede reden had om zelf ontslag te nemen. Het is daarom verstandig om toch een WW-uitkering aan te vragen als u zelf ontslag neemt. Dit kan via het UWV.
Ontslag nemen en krijgen
Is er sprake van ontslag? Heb ik wel of geen advocaat nodig?
Krijgt u te maken met ontslag? Met behulp van deze vragenlijst komt u erachter of u hulp van een advocaat nodig hebt. Vul de vragenlijst in en wij koppelen u aan de best passende advocaat.