Heb ik recht op een transitievergoeding?
Eindigt uw arbeidsovereenkomst door uw werkgever? Dan hebt u bijna altijd recht op een transitievergoeding! Gebruik de tool ontslagvergoedingen om te bekijken of u recht hebt op de transitievergoeding.
Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Uw werkgever betaalt u geld als hij u wil ontslaan. Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor goede redenen heeft. Deze redenen moeten ook in de wet staan (ontslaggronden). Gebruik de Ontslagtool om te weten of u ontslagen mag worden. U hebt ook recht op een transitievergoeding als uw tijdelijk contract niet wordt verlengd. Tenzij u zelf geen nieuw contract wil.
Hebt u zelf ontslag genomen, maar komt dit omdat uw werkgever iets heel ergs heeft gedaan? Ook dan kunt u recht hebben op een transitievergoeding. Kijk of u recht hebt op een transitievergoeding met de gratis tool Transitievergoeding.
Hoe hoog is mijn vergoeding?
Het is niet altijd makkelijk om uit te rekenen hoe hoog uw transitievergoeding is. Er zijn nogal wat uitzonderingen. Gebruik daarom de tool om de transitievergoeding uit te rekenen om de transitievergoeding uit te rekenen. Heeft uw werkgever de hoogte al berekend? Dan is het verstandig het bedrag te controleren. Laat de uitkomst aan uw werkgever zien en vergelijk de gegevens met zijn aanbod. Zo kunt u samen tot het juiste bedrag komen. Uw werkgever mag meestal geen scholingskosten meer aftrekken van deze vergoeding. Daar leest u op deze pagina meer over
Binnen 3 maanden naar de rechter
Worden u en uw werkgever het niet eens over de hoogte van de transitievergoeding? Of betaalt uw werkgever te weinig of helemaal niet? Vraag dan aan de rechter om de transitievergoeding toe te kennen. Dit doet u door binnen 3 maanden na de datum waarop uw arbeidsovereenkomst is geëindigd een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. Het overzicht van de berekening uit de tool stuurt u mee. Stuur het verzoekschrift naar de rechter wel op tijd: te laat is echt te laat. Uw werkgever kan dan niet meer gedwongen worden de transitievergoeding te betalen.
Teken niet zomaar een vaststellingsovereenkomst!
Hebt u samen met uw werkgever afgesproken dat uw arbeidsovereenkomst word beëindigd? Dan leggen u en uw werkgever de afspraken hierover vast in een vaststellingsovereenkomst. Uw werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen. Wel wordt in een vaststellingsovereenkomst bijna altijd afgesproken dat u een ontslagvergoeding krijgt. De transitievergoeding is hiervoor een goed startpunt.
Teken niet zomaar een vaststellingsovereenkomst als daarin geen of een lagere ontslagvergoeding dan de transitievergoeding is opgenomen! Ook bij een vaststellingsovereenkomst is het daarom handig om de tool te gebruiken. Zo weet u wat een goede (minimale) ontslagvergoeding is.
Schakel juridische hulp in voordat u een vaststellingsovereenkomst ondertekent, bijvoorbeeld via het Juridisch Loket. Verwante onderwerpen: Heb ik recht op de kantonrechtersformule? en Mag ik zelf ontslag nemen?
Slapend dienstverband
Bent u langer dan 2 jaar ziek? En kunt u voorlopig niet werken voor uw werkgever? Dan hebt u een slapend dienstverband. Dit betekent dat u nog wel in dienst bent, maar daar merkt u niks van. U werkt niet meer en uw werkgever betaalt geen loon. Soms betaalt hij wel uw loon nog na 2 jaar ziekte. Dat moet als hij een loonsanctie heeft gekregen van het UWV. Of het staat in uw cao. Dan is uw dienstverband nog niet slapend.
Weet u niet zeker welk soort cao voor u geldt? Of wilt u weten wat het voor u betekent? Vul dan de tool cao in
U krijgt pas een transitievergoeding als uw arbeidsovereenkomst eindigt. Doet uw werkgever niets? Dan moet u zelf uw werkgever vragen of jullie een vaststellingsovereenkomst kunnen sluiten. U vraagt daarin om een transitievergoeding. Die kunt u hier berekenen. De tool vraagt naar de einddatum van uw arbeidsovereenkomst. Vul daar de datum in waarop voldaan is aan de eisen voor een ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Die eisen leest u hier. Uw werkgever moet instemmen en meewerken. Het maakt niet uit hoe lang uw dienstverband al slapend is. U kunt tegen uw werkgever zeggen dat hij compensatie kan krijgen van het UWV.