Hoe gaat het ontslag via UWV?
Wil uw werkgever u ontslaan? Soms moet hij daar toestemming (ontslagtoestemming) voor krijgen van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Dat moet als de reden van het ontslag bedrijfseconomische omstandigheden of langdurige arbeidsongeschiktheid is.
Bij bedrijfseconomische omstandigheden heeft uw werkgever niet meer genoeg werk om u aan het werk te houden. Langdurige arbeidsongeschiktheid houdt in dat u ten minste 104 weken niet hebt kunnen werken, omdat u ziek bent.
Zo verloopt de procedure meestal:
- Uw werkgever start de ontslagprocedure bij het UWV. Hij stuurt de ontslagaanvraag op naar het UWV. Hierin staat waarom hij u wil ontslaan.
- U krijgt van het UWV een kopie van de ontslagaanvraag. Zo is voor u duidelijk waarom uw werkgever u wil ontslaan.
- Bij de kopie van de ontslagaanvraag zit een reactieformulier. Via het reactieformulier kunt u reageren op de ontslagaanvraag. Dit formulier moet u binnen 14 dagen invullen en opsturen naar het UWV. Het reactieformulier is lang en ingewikkeld. Vraag dan ook om hulp bij het invullen als u er niet uitkomt. Bijvoorbeeld bij het sociaal loket of een van de sociaal raadslieden in uw gemeente.
- Uw werkgever krijgt een kopie van uw reactie. Het UWV beoordeelt ondertussen of uw werkgever daarop mag reageren. Vaak is dat zo.
- U krijgt een kopie van deze reactie van uw werkgever. Soms mag u opnieuw reageren op uw werkgever. Hoe snel u moet reageren staat in de brief die het UWV u stuurt. Doe dit op tijd. Te laat betekent ook echt te laat.
- Uiteindelijk beslist het UWV of uw werkgever u mag ontslaan. Deze beslissing heet een besluit. U en uw werkgever krijgen het besluit van het UWV allebei toegestuurd. Hierin staat of het UWV de ontslagaanvraag van uw werkgever heeft goedgekeurd of afgekeurd. Ook staat in het besluit waarom het is genomen.
Er zijn 2 mogelijkheden:
- Het UWV heeft de ontslagaanvraag goedgekeurd. Uw werkgever krijgt dan een ontslagvergunning. Hiermee mag uw werkgever u ontslaan. Dat moet hij binnen 4 weken doen.
- Het UWV heeft de ontslagaanvraag afgekeurd. Uw werkgever krijgt geen ontslagvergunning. Hij mag u niet ontslaan. Teken in dit geval dus niets.
Wordt u ontslagen, maar bent u het niet eens met het ontslag?
U kunt binnen 2 maanden naar de kantonrechter om bezwaar te maken tegen het ontslagbesluit. Dat kan dus niet bij het UWV. De tools ontslag bedrijfseconomische redenen en ontslag langdurige ongeschiktheid helpen u bij het opstellen van uw bezwaar. Krijgt uw werkgever geen ontslagvergunning, maar wil hij u toch ontslaan? Dan moet hij opnieuw een ontslagaanvraag indienen, dit keer bij de kantonrechter. Meer over ontslag via de kantonrechter met advocaat of ontslag via de kantonrechter zonder advocaat.