Mijn werkgever betaalt niet bij ontslag, wat nu?
Na het ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Zoals uw laatste salaris, vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast hebt u misschien recht op een 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren. Ook hebt u bij ontslag vaak recht op een ontslagvergoeding.
Hebt u nog geen eindafrekening gekregen? Vraag dit overzicht aan uw werkgever. Staat in de eindafrekening dat uw werkgever geld van u krijgt voor scholingskosten? Dat mag vaak niet meer. Lees daarover meer op deze pagina. Gebruik de tool Heb ik recht op een vergoeding bij ontslag om te bekijken of en welke ontslagvergoeding u kunt krijgen.
Uiterste betaaldatum
Uw werkgever moet het bedrag uit de eindafrekening uiterlijk een maand na het einde van het dienstverband hebben betaald. Hebt u het geld dan nog niet ontvangen? Dan hebt u een opeisbare vordering. Dit betekent dat uw werkgever u rente moet betalen over het bedrag dat u tegoed hebt. Hoe langer uw werkgever wacht met betalen, hoe meer geld u dus krijgt.
Aangetekende brief
Het is vervelend als uw werkgever niet betaalt. Stuur een aangetekende brief waarin u uw werkgever vraagt om het bedrag binnen 3 werkdagen te betalen. Ook vraagt u de wettelijke rente. Zet in de brief dat u naar de rechter gaat als het bedrag niet op tijd op uw rekening staat. U kunt hiervoor juridische hulp inschakelen, bijvoorbeeld bij het Juridisch Loket.
Betaalt uw werkgever nog steeds niet? Stuur uw werkgever dan weer een aangetekende brief. Hierin vraagt u het bedrag inclusief wettelijke rente binnen 10 werkdagen te betalen. U kunt dan ook vragen om de wettelijke verhoging. Dat is een boete die uw werkgever moet betalen voor iedere dag dat hij het bedrag te laat betaalt. Hier hebt u recht op als uw werkgever meer dan 3 dagen te laat is met betalen.
Brieven en bewijs van ontvangst goed bewaren!
Met de brieven die u hebt gestuurd kunt u laten zien dat u er alles aan hebt gedaan om uw geld te krijgen. Bewaar een kopie van de brieven. Stuur de brieven aangetekend, zodat u met het bewijs van ontvangst kunt aantonen dat uw werkgever de brieven ontvangen heeft. Het bewijs van ontvangst vindt u op de website van het postbedrijf. U hebt daarbij de Track & Trace-code van uw aangetekende brief nodig, bewaar deze dus goed!
Dagvaardingsprocedure of verzoekschriftprocedure
Betaalt uw werkgever na de tweede brief nog niet? Dan kunt u naar de rechter. U kunt daarbij een advocaat inschakelen, maar dat hoeft niet. Gaat het alleen om uitbetaling van de eindafrekening? Start dan een dagvaardingsprocedure. Speelt er meer dan alleen het niet uitbetalen van de eindafrekening? Bent u het bijvoorbeeld niet eens met uw ontslag? Dan start u de procedure met een verzoekschrift. Lees meer over deze procedure met advocaat en zonder advocaat.