Rechten en plichten bij loon en corona
Besmet met corona
Door het Coronavirus ontstaan vragen over de betaling van loon. Bent u besmet met het virus en zo ziek dat u niet kunt werken? Dan is uw werkgever verplicht minimaal 70% van uw loon door te betalen. Uw werkgever mag hier soms wel 1 of 2 dagen mee wachten. Dit kan alleen als dit in uw arbeidsovereenkomst of cao staat. Staat dit er niet in? Dan betaalt uw werkgever uw loon meteen door vanaf de dag dat u ziek wordt. Lees meer informatie op de pagina Ik ben (vaak) ziek. Bent u al een langere tijd ziek? Bekijk dan het onderwerp Langdurig ziek.
Weet u niet zeker welk soort cao voor u geldt? Of wilt u weten wat het voor u betekent? Vul dan de tool cao in.
Doorbetaling van uw loon tijdens thuisquarantaine
Het kan voorkomen dat u in quarantaine moet omdat u in contact bent geweest met mensen die besmet zijn met het Coronavirus. Dit hoeft niet als op uw werk andere regels gelden, een boosterprik hebt of als u korter dan 8 weken geleden corona hebt gehad. Uw werkgever moet dan uw loon doorbetalen vanaf de eerste dag en mag hier niet mee wachten. U bent namelijk niet zelf ziek. Wilt u meer weten over uw rechten en plichten tijdens de thuisquarantaine? Bekijk dan het onderwerp Thuisquarantaine en Corona.
Uw werkgever doet een aanbod
Uw werkgever mag bijna nooit uw loon verlagen omdat het financieel minder goed gaat door de Corona-maatregelen. Uw werkgever moet u goed uitleggen waarom de verlaging noodzakelijk is. U moet dan uw toestemming voor de verlaging geven. U bent niet verplicht om akkoord te gaan met de verlaging, alleen als het voorstel van uw werkgever redelijk is. Een redelijk voorstel van uw werkgever is bijvoorbeeld niet dat uw loon met de helft verminderd wordt. In hele bijzondere gevallen mag uw werkgever zelf (zonder uw toestemming) uw loon verlagen. Dit moet uw werkgever wel heel goed onderbouwen. Een financiële noodsituatie zou misschien een reden kunnen zijn voor verlaging van uw loon. Uw werkgever moet er wel op letten dat dit niet een te groot nadeel voor u veroorzaakt. Uw loon met de helft verminderen is waarschijnlijk in zo’n geval alsnog niet mogelijk. Teken dus nooit zomaar een voorstel en vraag juridisch advies!
Uw werkgever kan u ook vragen uw vakantiedagen op te nemen omdat er weinig werk is of omdat u in thuisquarantaine zit. U hoeft dat niet te doen. Hetzelfde geldt meestal als uw werkgever u minder uren wil laten werken (en dus betalen). Soms ontstaan door corona min-uren. U werkt dan minder uren dan in uw contract is afgesproken, maar u krijgt wel doorbetaald. Soms mag uw werkgever u vragen deze min-uren op een later moment in te halen. Dit moet dan in uw cao (collectieve arbeidsovereenkomst) staan. In uw contract ziet u of voor u een cao geldt. Uw werkgever moet altijd met u overleggen over het inhalen van min-uren. In dit overleg kunt u vertellen wat uw persoonlijke situatie is en of het voor u haalbaar is om min-uren in te halen. Lees hier meer over minder uren werken door corona.
Uw werkgever betaalt minder of niet
Betaalt uw werkgever toch (een gedeelte van) uw loon niet? Vraag hem dan eerst naar de reden hiervoor. Weigert uw werkgever uw loon te betalen zonder goede reden? Dan kunt u hem een loonvordering sturen. Dit is een brief waarin u om uw loon vraagt. In deze brief geeft u uw werkgever 7 dagen om alsnog uw loon te betalen. Een voorbeeld hiervan staat op de site van het Juridisch Loket. Heeft uw werkgever na 7 dagen uw loon nog steeds niet betaald? Schakel dan juridische hulp in.
Als u eerder een reiskostenvergoeding kreeg maar nu (vooral) vanuit huis werkt, mag uw werkgever deze vergoeding stopzetten.
Ontslag wegens corona
Soms kan een slechte financiële positie ertoe leiden dat uw werkgever werknemers wil ontslaan. Hiervoor moet hij wel een goede reden hebben. Op de pagina Ontslag wegens corona leest u meer informatie hierover. Dreigt uw werkgever in faillissement te raken? Bekijk dan het onderwerp Mijn werkgever gaat failliet wat nu?
Bent u het niet eens met een beslissing van uw werkgever? Schakel dan altijd juridische hulp in, bijvoorbeeld via het Juridisch Loket.
Minder werk of loon door corona? Check hier of het mag!
- U werkt minder of niet door coronamaatregelen;
- U wil bijvoorbeeld weten of u op vakantie mag of loon moet krijgen;