Mijn werkgever wil mediation, moet ik hieraan meewerken?
Hebt u ruzie of een probleem met uw werkgever? Mediation kan helpen dit op te lossen. Bij mediaton gaat u samen in gesprek. Onder begeleiding van een mediator probeert u het probleem op te lossen.
Hoe verloopt een mediationtraject?
Een mediator staat niet aan uw kant, maar ook niet aan de kant van uw werkgever. Hij is onpartijdig. Hij zorgt er voor dat het overleg goed verloopt. Het mediationtraject begint met het ondertekenen van een overeenkomst, de mediationovereenkomst. Daarin staan afspraken over bijvoorbeeld de kosten en geheimhouding. U kunt afspreken wat er precies onder de geheimhouding valt. Bijvoorbeeld dat u en uw werkgever wel met sommige mensen mogen praten over wat er besproken is. Vaak is de afspraak dat alles u bespreekt geheim blijft. Wat er in de gesprekken gezegd wordt, kan zelfs geheim blijven voor een rechter.
Het doel van mediation is dat u en uw werkgever weer samen kunnen werken. Mediation mag dus nog niet gericht zijn op ontslag. Komen u en uw werkgever tot een oplossing? Dan legt u de afspraken samen vast in een overeenkomst. Meer over het mediationtraject.
Is mediation verplicht?
Mediation is niet verplicht. U hoeft dus niet mee te werken, maar het is verstandig dit wel te doen. Niet meewerken kan vervelende gevolgen hebben. Het kan langer duren voordat het probleem of de ruzie is opgelost. Soms wordt het alleen maar erger. Dat kan zelfs leiden tot ontslag.
U kunt op elk moment stoppen met de mediation. Maar, doe dit niet zomaar of te snel. Een ruzie of probleem is meestal niet in een paar gesprekken opgelost. Er is vaak tijd voor nodig. Geef de mediation een kans.