Wat zijn mijn rechten en plichten over vakantiegeld, verlofuren en corona?
Vakantiedagen (verlofuren)
Wie werkt bouwt meestal vakantiedagen (verlofuren) op. Alleen als u oproepkracht bent, heeft u geen vakantiedagen. U kunt wel op vakantie, want in die tijd zegt u gewoon nee tegen de oproep van uw werkgever. Verlofuren mag u opnemen, ook in tijden van corona. Bent u benieuwd hoeveel verlofuren u heeft? Op de pagina Ik ben ontslagen maar heb nog veel vakantiedagen, leest u meer informatie.
Iedereen die werkt moet op vakantie kunnen. Uw werkgever moet daarbij helpen. Dat moet hij omdat u uw recht op vakantiedagen verliest als u te lang wacht om ze op te nemen. De bedoeling is dat u binnen een half jaar na het jaar dat u werkte de meeste vakantiedagen opneemt. Werkt u dus in 2020 en krijgt u daarvoor 20 vakantiedagen, dan moet u die dagen in 2020 of ergens tussen januari en juli 2021 opnemen. Waarschuwt uw werkgever niet dat u uw vakantiedagen bijna verliest? Of weigert hij uw vakantie zonder goede reden? Dan verliest u de vakantiedagen niet. Door het coronavirus is op vakantie gaan een stuk moeilijker. Uw werkgever moet hier ook rekening mee houden en met u meedenken. Meer over op vakantie gaan.
Let erop dat het belangrijk is om rust te nemen. Daar zijn vakantiedagen voor. Als u te weinig vrij neemt, is dat niet goed voor u en niet goed voor uw werkgever. Hij mag u daarom heel soms verplichten vakantiedagen op te nemen. Dit mag echt alleen als u ontzettend veel vakantiedagen heeft én hij een probleem zou hebben als u ze opeens allemaal opneemt. Weinig werk door corona is geen reden om u verplicht vakantie te laten nemen. Meestal is thuisquarantaine dat ook niet.
Vraagt uw werkgever toch om vakantiedagen op te nemen in verband met weinig werk of thuisquarantaine? U hoeft dat niet te doen.
Soms ontstaan door corona min-uren. U werkt dan minder uren dan in uw contract is afgesproken. Maar u krijgt wel doorbetaald. Soms mag uw werkgever u vragen deze min-uren op een later moment in te halen. Dit moet dan in uw CAO (Collectieve arbeidsovereenkomst) staan. In uw contract ziet u of voor u een CAO geldt. Uw werkgever moet altijd met u overleggen over het inhalen van min-uren. In dit overleg kunt u vertellen wat uw persoonlijke situatie is en of het voor u haalbaar is om min-uren in te halen. Lees hier meer over minder uren werken door corona.
Weet u niet zeker welk soort cao voor u geldt? Of wilt u weten wat het voor u betekent? Vul dan de tool cao in
Vakantiegeld
Bijna iedereen die werkt, bouwt vakantiegeld op. Ook tijdens corona en ook als u niet werkte door corona. U bouwt vakantiegeld op als u salaris kreeg. Meestal krijgt u 8% van uw salaris als vakantiegeld. Dat is ongeveer een maandsalaris. Op uw loonstrook staat hoeveel u opbouwt. Houd er rekening mee dat u veel belasting betaalt over vakantiegeld en dat u dus vaak minder op uw rekening krijgt dan u misschien dacht. Uw werkgever betaalt uw vakantiegeld in mei of juni, tenzij wat anders is afgesproken.
Te laat betalen van het vakantiegeld
Uw werkgever mag niet zomaar uw vakantiegeld op een later moment betalen. Zelfs niet als het door het coronavirus slecht gaat met het bedrijf. Betaalt hij niet? Of te weinig? Vraag uw werkgever dan eerst alsnog uw vakantiegeld te betalen. U kunt dit met een brief doen. Maak daarbij gebruik van de voorbeeldbrief van het Juridisch Loket. In deze brief gaat het om een loonvordering. Uw vakantiegeld is ook loon, dus daarom kunt u dezelfde brief gebruiken. Heeft uw werkgever na 7 dagen uw vakantiegeld nog steeds niet betaald? Schakel dan altijd juridische hulp in, bijvoorbeeld via het Juridisch Loket.
Minder werk/loon door corona? Check hier of het mag!
- U werkt minder of niet door coronamaatregelen;
- U wil bijvoorbeeld weten of u op vakantie mag of loon moet krijgen;