Mijn woning wordt niet goed onderhouden
Iedereen wil prettig kunnen wonen. Daarvoor is het belangrijk dat uw woning goed wordt onderhouden. U merkt dat dat niet het geval is. Of dat de verhuurder reparaties die echt nodig zijn, niet uitvoert. Dat is heel vervelend. Dit kunt u zelf doen.
Wat kan ik zelf doen?
- De eerste stap is overleggen met uw verhuurder. Vertel rustig waar u last van hebt en wat er volgens u moet gebeuren om het probleem op te lossen.
- Hebt u al vaker geprobeerd te overleggen, maar zonder resultaat? Doe het dan nog een keer, maar zet het op papier. Beschrijf waar u last van hebt, wat u van uw verhuurder aan oplossing verwacht en wanneer die oplossing er moet zijn. Gun hem wel een redelijke termijn.
- Komt u er met uw verhuurder toch niet uit? En woont u in een huis waarvoor u minder dan €808,06 per maand aan huur betaalt? Dan kunt u als tweede stap uw probleem voorleggen aan de Huurcommissie.
- Woont u in een huurhuis waarvan de huur hoger is dan €808,06 per maand? En gaat het om een onderhoudsprobleem dat direct moet worden opgelost? Zoals een verstopte wc, een lekkend dak of een kapotte CV-ketel? Overweeg dan de stap naar de kantonrechter. Let op: dit kost wel geld.
Waar vind ik tips of hulp?
- Het is een regel dat u kleine reparaties en het schilderwerk in een huurwoning zelf moet doen.
- Voorbeeld van een klachtbrief (wonen en buren).
- Meer informatie over uw rechten en plichten als huurder? Of over de rechten en plichten van de verhuurder? Mail, bel of ga naar het Juridisch Loket. Of ga naar een van de sociaal raadslieden in uw regio.
- In sommige steden zijn er huurteams die huurders gratis helpen.
- De huurcommissie bemiddelt bij problemen tussen huurder van een sociale huurwoning en de verhuurder en probeert tot een oplossing te komen of doet een uitspraak.
- Informatie over de stap naar de kantonrechter.