De huur die ik betaal voor mijn woning klopt niet
U woont in een huurwoning en hebt het idee dat u hier meer huur voor betaalt dan past bij de woning. Het is vervelend als de huurprijs van uw woning niet juist is.
Wat kan ik zelf doen?
- Ga na of u in een sociale huurwoning woont. Doe daarna de huurprijscheck en reken uit of uw huur niet te hoog is. Voor sociale huurwoningen geldt dat de verhuurder niet meer huur mag vragen dan is vastgesteld. Voor een vrije sectorwoning mag de verhuurder zelf de huurprijs bepalen.
- Let op: op 1 juli van elk jaar mag de verhuurder de huur verhogen. Voor sociale huurwoningen gelden daarvoor wel regels.
- Er zijn twee andere situaties waarin het goed is om te kijken of de huur wel klopt:
- De eerste situatie is als u een ‘all-in’ huurprijs betaalt. ‘All-in’ betekent dat de kosten voor gas, water, licht en andere servicekosten bij de huur zijn inbegrepen. Het nadeel van een ‘all-in’ huur is dat u niet precies weet wat u betaalt aan huur en wat aan bijvoorbeeld water en licht.
- De tweede situatie is als u een nieuw huurcontract aangaat. Dan maakt het niet uit of u een sociale huurwoning of een vrije sector woning huurt. U kunt de huurcommissie laten checken of de huur niet te hoog is. Let op: de check moet wél binnen 6 maanden na ingang van het huurcontract gebeuren. Is de huur te hoog volgens de check van de huurcommissie? Dan kan de huurcommissie de huur verlagen.
- Overleg eerst met uw verhuurder voordat u naar de huurcommissie stapt. Want mogelijk komt u er samen uit. Het heeft de voorkeur om goed contact met de verhuurder te houden.
- Komt u er met uw verhuurder toch niet uit? Stap dan naar de huurcommissie.
Waar vind ik tips of hulp?
- Check of u in een sociale huurwoning woont.
- Reken uit wat de huur van uw sociale huurwoning mag zijn.
- Laat uw ‘all-in’ huurprijs splitsen door de huurcommissie.
- Laat de huur die u betaalt op het moment dat u de woning gaat huren (aanvangshuur) toetsen door de huurcommissie.
- Meer informatie over de hoogst toegestane huurprijs.
- Wilt u meer informatie over uw rechten en plichten als huurder? Of over de rechten en plichten van de verhuurder? Mail, bel of ga naar het Juridisch Loket. Of ga naar een van de sociaal raadslieden in uw regio.
- In sommige steden zijn er huurteams die huurders gratis helpen.