Moet ik akkoord gaan met het werken van andere uren door corona?
Wat zijn uw rechten en plichten over het werken van minder uren of het helemaal niet werken vanwege corona?
Geen of minder uren, eerst weten welk soort contract u hebt
Als er door corona een tijdje geen werk is, kunt u er niks aan doen dat u geen uren kunt werken. Of dat u minder uren kunt werken. Wat uw rechten zijn hangt van het soort contract af dat u met uw werkgever hebt:
U wordt niet opgeroepen en u krijgt geen loon. Werkte u al meer dan 3 maanden iedere maand uren voor uw werkgever? En was dat niet om de drukke zomer op te vangen of een zieke collega te vervangen? Dan hebt u meestal wel recht op loon. Werkt u wel wat maar minder dan normaal? Ook dan hoort u misschien meer loon te krijgen. Hoeveel u moet krijgen, wordt meestal berekend door alle uren van de maanden ervoor op te tellen en dat getal te delen door het aantal maanden dat u werkte. Daar komt dan een gemiddeld aantal uren uit. Voor deze uren moet u betaald krijgen, ook als u niet of minder uren werkt.
In uw arbeidsovereenkomst kan staan dat u per week of per maand minimale uren werkt en dat er ook een maximaal aantal uren is dat u werkt. Als u minder dan het minimale aantal uren dat in uw contract staat kunt werken, moet u in ieder geval loon krijgen over het minimumaantal afgesproken uren. Is in de arbeidsovereenkomst een aantal uren voor het hele jaar afgesproken? En staat er bijvoorbeeld in dat u verspreid over het jaar 500 uur werkt? Als u een aantal maanden door het coronavirus niet kon werken, kan uw werkgever niet zomaar vragen alle uren in de resterende maanden in te halen. Probeer samen hieruit te komen. U hebt recht op het loon over de afgesproken uren, maar dan moet u ook wel proberen zoveel mogelijk te werken. In deze situatie kunt het beste juridische hulp inschakelen. U hoeft geen verlofuren of vakantiedagen in te leveren als uw werkgever hierom vraagt. Meer informatie daarover.
- Uitzendkracht
De opdrachtgever waar u werkte heeft geen of minder uren voor u. Of u loon krijgt, hangt af van de fase waarin u zit. Meer uitleg daarover vindt u op de website van het Juridisch Loket.
- Contract met een vast aantal uren per week of per maand
U moet een vast aantal uren werken als er werk is. U werkt vanuit huis als dat kan of doet ander werk. U hebt recht op loon. Ook als u geen uren kunt maken. Uw werkgever kan u vragen later uren in te halen. Dit mag alleen als in uw arbeidsovereenkomst of uw cao staat dat u flexibel kunt worden ingezet. Er moet dan duidelijk staan dat u later uren die u te weinig werkte (=min-uren) moet inhalen. Let op: min-uren mogen niet naar het volgende jaar worden geschoven. Aan het einde van het kalenderjaar moeten de min-uren komen te vervallen. Staat in de arbeidsovereenkomst of cao niets over min-uren? Dan mag u natuurlijk uw werkgever helpen en meer uren werken, maar u hoort daar dan gewoon extra voor betaald te worden. Ook hoeft u geen verlofuren of vakantiedagen in te leveren als uw werkgever hierom vraagt. Meer informatie daarover.
Weet u niet zeker welk soort cao voor u geldt? Of wilt u weten wat het voor u betekent? Vul dan de tool cao in
Geen of minder uren werken, toch vakantiedagen en bonussen
Als u niet werkt vanwege corona, bouwt u nog steeds vakantiedagen op. Ook bouwt u meestal bonussen op als u daar normaal ook recht op heeft. Moet u bepaalde targets halen? Dan is de kans groot dat u die niet haalt als u minder werkt. Dan heeft u geen recht op de bonus.
Meer werken door het coronavirus
Uw werkgever mag aan u vragen om meer te werken. Bijvoorbeeld omdat collega’s in quarantaine zitten. Als u oproepkracht bent, dan kunt u zelf kiezen of u meer werkt of niet. Alle uren moeten worden betaald. Alleen als u een vast aantal uren per week of per maand in uw arbeidsovereenkomst hebt afgesproken, heet meer werken overwerken. U moet afspraken maken met uw werkgever over betaling van de extra uren (overuren). Spreken jullie niks af, dan hoeft hij de extra uren niet te betalen. U kunt ook afspreken dat de overuren niet worden uitbetaald, maar dat u later in het jaar extra vrij mag nemen.
Uw uren uitbetaald krijgen
Betaalt uw werkgever toch (een gedeelte van) uw loon niet? En hebt u op deze pagina gelezen dat u wel recht hebt op loon? Dan kunt u hem een loonvordering sturen. Dit is een brief waarin u om uw loon vraagt. In deze brief geeft u uw werkgever 7 dagen om alsnog uw loon te betalen. Een voorbeeld hiervan staat op de website van het Juridisch Loket. Heeft uw werkgever na 7 dagen uw loon nog steeds niet betaald? Schakel dan altijd juridische hulp in, bijvoorbeeld via het Juridisch Loket.
Minder werk of loon door corona? Check hier of het mag!
- U werkt minder of niet door coronamaatregelen;
- U wil bijvoorbeeld weten of u op vakantie mag of loon moet krijgen;