Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Scheidingschecklist

Welke stappen onderneemt u als u wilt scheiden? Hier vindt u een checklist die kan helpen bij het scheiden, waarin alle stappen voor u op een rijtje zijn gezet.

Een scheiding verloopt globaal als volgt:

  • Stap 1: Scheiden of niet?

Het is lastig om te beslissen of u uit elkaar gaat of bij elkaar blijft. Geen enkele relatie is helemaal goed of slecht. Sommige problemen zijn op te lossen, andere niet. Dat maakt de beslissing er niet gemakkelijker op. Een relatietherapeut, psychotherapeut, mediator of MIND Korrelatie kunnen u helpen bij relatieproblemen.

  • Stap 2: Het gesprek met uw partner en kinderen

Hebt u besloten om te scheiden? Dan vertelt u het uw partner en de kinderen. 
Er zijn verschillende gesprekstips:

U moet over allerlei zaken afspraken maken. Zoals:

 

  • Stap 4: Samen afspraken maken

U maakt samen afspraken hoe u bepaalde zaken gaat regelen. Belangrijk is daarbij om goed te communiceren en te luisteren naar elkaars wensen. Daarbij kunt u de hulp inschakelen van een advocaat of mediator. Hij of zij geeft u juridisch advies en ondersteunt bij het samen maken van afspraken.

  • Stap 5: De scheiding officieel maken

Bent u getrouwd of geregistreerd partner met kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet u naar de rechter. In dat geval hebt u een advocaat of advocaat-mediator nodig. Hij of zij zet de afspraken om in een convenant en eventueel een ouderschapsplan. Ook dient hij of zij het verzoek om te scheiden in bij de rechtbank. De rechter toetst of de afspraken niet in strijd zijn met de wet. De beslissing van de rechter (ook wel beschikking) wordt ingeschreven in de registers van de Burgerlijke Stand. Vanaf dat moment is de scheiding officieel.

 

 

 

 

 

Maak zelf online uw scheidingsplan

Slogan en logo Met een gerust hart uitelkaar.nlRechtwijzer verwijst door naar Uitelkaar.nl van Justice42

  • Voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand
  • Laag inkomen? Mogelijkheid voor subsidie

Meer onderwerpen