Wanneer scheiden zonder rechter?
Alleen als u getrouwd bent of een geregistreerd partner hebt met kinderen (onder de 18 jaar) moet u naar de rechter.
Ontbinding geregistreerd partnerschap
Hoe u het geregistreerd partnerschap kunt laten ontbinden, hangt af van of u het eens bent over de ontbinding. En of u samen goede afspraken hebt gemaakt.
Gemeenschappelijk verzoek
Bent u het samen eens over de ontbinding van het geregistreerd partnerschap en de afspraken daarover? Dan kunnen een advocaat, mediator of notaris de ontbinding voor u regelen. Hij/zij kijkt naar uw afspraken en stelt een verklaring op voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. De ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft de ontbinding van het partnerschap in de registers van de burgerlijke stand.
De kosten voor de gemeenschappelijke afspraken zijn over het algemeen lager dan bij een verzoek tot ontbinding door één van u beiden. U kunt namelijk de kosten voor de advocaat, mediator of notaris delen.
Eenzijdig verzoek
Kunt u het samen niet eens worden over het verzoek en/of de afspraken? Dan legt u de ontbinding van uw partnerschap voor aan de rechter. Een advocaat dient namens u of uw partner een verzoekschrift in bij de rechter.
Dit is duurder dan een gemeenschappelijk verzoek. U kunt bij een eenzijdig verzoek de kosten voor de advocaat niet delen. Daarnaast betalen u en uw partner allebei griffierecht. Komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand? Dan zijn de griffiekosten minder.
Bij een eenzijdig verzoekschrift bij de rechtbank, krijgt de advocaat van de ander zes weken de tijd om te reageren. Dit noemen we ‘verweer’. Hierna komt er een zitting op de rechtbank, waarop de rechter het verzoek om ontbinding behandelt. De rechter hoort u beiden en doet een uitspraak. De uitspraak van de rechter noemen we een ‘beschikking’.