Bezittingen en schulden verdelen na scheiding
Bij een scheiding verdeelt u de gezamenlijke bezittingen en schulden. Breng samen met uw partner eerst in kaart wat hier allemaal onder valt. Spreek daarna af hoe u de boedel verdeelt. Onder de boedel wordt verstaan:
Bij bezittingen kunt u denken aan de spullen in uw huis, de spaartegoeden en de waarde van de woning. Maar ook aan aandelen, deposito’s, certificaten, opties en obligaties. U hoeft bij een scheiding alleen de bezittingen te verdelen, die gezamenlijk eigendom zijn.
Bij schulden kunt u denken aan een hypotheek, doorlopende kredieten, persoonlijke leningen en nog niet betaalde rekeningen. Onder schulden vallen ook openstaande bedragen bij postorderbedrijven of webshops, afbetalingsregelingen (kopen op afbetaling), schulden aan familie/vrienden/derden en belastingschulden. Hebt u een gezamenlijke schuld? Dan mag de schuldeiser de schuld op u allebei verhalen.
Spullen van de kinderen
De spullen en de banksaldi van (spaar-) rekeningen die op naam van de kinderen staan hoeft u niet te verdelen. De bezittingen zijn van de kinderen. Krijgen de kinderen bij u en uw partner een eigen kamer? Dan is het goed om af te spreken hoe de spulletjes verdeeld worden. Het is belangrijk om de kinderen hierbij te betrekken.
Getrouwd, geregistreerd partner of samenwonen
Hoe u de bezittingen en schulden verdeelt, is afhankelijk van de vorm van uw relatie.
- Boedel verdelen bij huwelijk
- Boedel verdelen bij geregistreerd partnerschap
- Boedel verdelen bij samenwonen.
Speciaal voor kinderen: ouders-uit-elkaar.nl
De website ouders-uit-elkaar.nl is ontwikkeld door de Raad voor Rechtsbijstand. Hier vinden kinderen veel antwoorden op vragen over de scheiding van hun ouders. Ook biedt de site informatie aan ouders over de gevolgen van een scheiding voor hun kinderen.