Ik heb schulden, wat nu?
Wie schulden heeft, heeft zorgen. Hoe moet ik de schuld afbetalen? Kan ik wel in mijn woning blijven wonen? Hoe betaal ik mijn boodschappen? Met schuldhulpverlening kunt u van uw schulden af komen.
Schuldhulpverlening noemen we ook wel het minnelijk traject.
Hoe werkt schuldhulpverlening?
- Eerst bekijkt een schuldhulpverlener uw financiële situatie. (Dus hoeveel geld u ontvangt en hoeveel geld u uitgeeft.)
- De schuldhulpverlener bepaalt wat nodig is om uw geldproblemen op te lossen.
- Soms begint de schuldhulpverlener met het verbeteren van uw bestaande financiële situatie De schuldhulpverlener zorgt er samen met u voor dat u geen nieuwe schulden maakt.
- Zijn uw inkomsten en uitgaven stabiel? Dan inventariseert de schuldhulpverlener met u uw schulden.
- De schuldhulpverlener berekent wat u elke maand kunt afdragen om uw schulden af te lossen. Het uitgangspunt is dat u tijdens het minnelijk traject leeft van een inkomen op bijstandsniveau.
- U doet uw schuldeisers samen met uw schuldhulpverlener daarna een aanbod om (een deel van) de schuld af te betalen. Dit aanbod is een bedrag dat u in een aantal maanden - meestal 36 - bij elkaar kunt sparen.
- Al uw inkomen boven bijstandsniveau gebruikt u om uw schulden af te betalen. Als u vermogen (zoals spaargeld) heeft moet u dat ook gebruiken.
Meer informatie over schuldhulpverlening kunt u vinden op de website van het Juridisch Loket.
Na de schuldhulpverlening
Het kan zo zijn dat na de aflossingsperiode (meestal 36 maanden) niet alle schulden zijn afgelost. Een gedeelte kan worden kwijtgescholden. Zo kunt u na afloop van de aflossingsperiode schuldenvrij beginnen.
Het kan ook zo zijn dat er sprake is van nazorg. Nazorg moet voorkomen dat u opnieuw problematische schulden krijgt. De schuldhulpverlener bekijkt of in het eerste jaar de inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn. De schuldhulpverlener kan u zo nodig doorverwijzen naar begeleiding door bijvoorbeeld maatschappelijk werk.