Waar moet ik mij aan houden als ik een bijstandsuitkering heb?
Vraagt u een bijstandsuitkering aan, of hebt u een bijstandsuitkering? Dan hebt u rechten en plichten. U moet de gemeente informeren als er iets speelt dat van invloed is op de bijstandsuitkering. U moet actief naar werk zoeken. U beheerst de Nederlandse taal. U doet verder uw best om uw kansen op werk te vergroten. En u hebt ook nog andere verplichtingen. Houdt u zich niet daar niet aan? Dan kan de gemeente uw bijstandsuitkering verlagen, tijdelijk stopzetten of helemaal stopzetten.
Voorwaarden bijstandsuitkering
U geeft de gemeente volledige informatie
U moet zelf, en op verzoek van de gemeente, direct informatie geven over alles wat van invloed is op uw inkomsten en uitgaven.
U moet het bijvoorbeeld doorgeven als u:
- tijdelijk werk hebt gevonden
- vrijwilligerswerk gaat doen
- uw woonsituatie verandert
- een erfenis krijgt
U zoekt actief naar een baan
Zolang u de pensioensleeftijd nog niet hebt bereikt moet u actief naar een baan zoeken. Dit heet de arbeidsverplichting. Ook accepteert u het werk of de voorzieningen die door de gemeente zijn aangeboden. Uitzonderingen hierop zijn:
- Bijzondere omstandigheden. U bent bijvoorbeeld ziek of hebt zware zorgtaken. In deze gevallen kunt u de gemeente vragen om een tijdelijke vrijstelling.
- U bent een alleenstaande ouder met kinderen tot vijf jaar. De arbeidsverplichting geldt pas als de gemeente zich ervan heeft overtuigd dat er voldoende voorzieningen zijn zoals passende kinderopvang. U kunt de gemeente vragen om en tijdelijke vrijstelling.
- U kunt niet werken omdat u arbeidsongeschikt bent. Op de website van het UWV kunt u de voorwaarden lezen.
U beheerst de Nederlandse taal
Voor een bijstandsuitkering moet u voldoen aan de taaleis. Deze houdt in dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst. De eisen daarvoor:
- Acht jaar lang Nederlandstalig onderwijs hebben gevolgd.
- Het inburgeringsdiploma hebben behaald.
- In het bezit zijn van een ander document waaruit blijkt dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst.
Kunt u niet bewijzen dat u de Nederlandse taal voldoende beheerst? Dan moet u een taaltoets maken. Die moet u op een bepaald moment hebben gehaald. Hebt u de toets op dat moment nog niet gehaald? Dan wordt uw bijstandsuitkering verlaagd. Van 20 tot misschien wel 100%.
U vergroot uw kansen op werk
U werkt mee om uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De gemeente heeft verschillende mogelijkheden om u sneller aan het werk te krijgen. U moet hiervan gebruik maken. De gemeente kan u ook verplichten om een tegenprestatie te leveren voor de bijstandsuitkering. Bijvoorbeeld dat u een tijdje vrijwilligerswerk doet zoals sneeuwruimen, voorlezen op een basisschool of meehelpen in een bibliotheek.
U houdt zich ook aan de andere verplichtingen
U hebt een sollicitatieplicht. Dit betekent dat u wekelijks moet solliciteren naar een betaalde baan. De gemeente bepaalt hoe vaak u moet solliciteren. U hebt ook een medewerkingsplicht. Dit wil zeggen dat u moet meewerken als de gemeente daarom vraagt. Daarnaast hebt u een legitimatieplicht. Dit houdt in dat u een geldig paspoort of rijbewijs (legitimatiebewijs) moet kunnen laten zien. U mag verder ten hoogste 28 dagen per jaar op vakantie naar het buitenland. Gaat u langer naar het buitenland? Dan krijgt u in die periode geen bijstand. En tenslotte gedraagt u zich netjes bij de gemeente.