Hoe moeten wij de boedel verdelen bij huwelijk?
U verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen en schulden. De gezamenlijke bezittingen en schulden noemen we boedel. Wat er in de boedel valt, hangt af van de vraag of u getrouwd bent in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.
Gemeenschap van goederen
Bij een gemeenschap van goederen is het allereerst van belang wanneer u getrouwd bent. Als dit vóór 1 januari 2018 is, dan zijn alle bezittingen en schulden automatisch van u samen. Ook als een schuld bijvoorbeeld vóór uw huwelijk is aangegaan. Als u getrouwd bent ná 1 januari 2018, dan zijn de bezittingen en schulden die u vóór uw huwelijk al had, niet gezamenlijk. U hoeft deze schulden en bezittingen niet te verdelen.
U verdeelt de bezittingen en schulden die er zijn op de zogenaamde 'peildatum'. De datum van de indiening van het verzoekschrift is de wettelijke peildatum, maar in onderling overleg kunt u een andere datum vaststellen.
Huwelijkse voorwaarden
Hebt u huwelijkse voorwaarden? Dan gelden de afspraken die u hierin hebt gemaakt. De voorwaarden staan in de notariële akte. U kunt bij de notaris een kopie van de voorwaarden opvragen.
Er zijn veel verschillende soorten huwelijkse voorwaarden. Vaak is het lastig om de huwelijkse voorwaarden goed te begrijpen en te weten, wat u bij een scheiding moet doen. U kunt daarover advies vragen aan de notaris of een advocaat of mediator.
Huwelijksgoederenregister?
Zijn de huwelijkse voorwaarden niet ingeschreven in het huwelijksgoederenregister? Dan mag een schuldeiser u beiden aanspreken om de schuld terug te betalen. Zijn de voorwaarden wel geregistreerd? Dan mag alleen het vermogen van de schuldenaar aangesproken worden. Het is de taak van de notaris om de huwelijkse voorwaarden te registreren. Kijk of uw huwelijkse voorwaarden zijn geregistreerd.
Maak zelf online uw scheidingsplan
Rechtwijzer verwijst door naar Uitelkaar.nl
- Voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand
- Laag inkomen? Mogelijkheid voor subsidie