Wat kan ik verwachten bij een hoorzitting?
Een hoorzitting is een bijeenkomst waarbij iedereen die betrokken is haar of zijn mening kan geven. Tijdens de zitting worden alle meningen gehoord. Horen kan op verschillende manieren. Overheidsorganisaties kiezen zelf hoe zij horen.
Kunt u in uw situatie geen informele oplossing vinden? Of wilt u geen informele behandeling van uw bezwaar? Dan ontvangt u een uitnodiging voor een hoorzitting. Een hoorzitting is niet verplicht. Als u niet gehoord wilt worden, kunt u dat aangeven.
Hoe kan een hoorzitting eruit zien?
Horen kan op verschillende manieren. Overheidsorganisaties kiezen zelf hoe zij horen.
Dit zijn de mogelijkheden:
- Horen door de wethouder of een juridisch medewerker
- Horen door een externe bezwaarcommissie
- Niet horen
Horen door de wethouder of een juridisch medewerker
U legt uw bezwaar uit in een gesprek met de wethouder of een juridisch medewerker. Hierbij is meestal een medewerker van de overheidsorganisatie aanwezig die het besluit waartegen u bezwaar heeft toelicht. Als u dat prettig vindt, mag u iemand meenemen naar de hoorzitting.
Horen door een externe bezwaarcommissie
Een externe bezwaarcommissie is een onafhankelijke commissie. Zij adviseert de overheidsorganisatie over de te nemen beslissing op uw bezwaar. Tijdens de hoorzitting zijn 3 commissieleden aanwezig: een voorzitter en twee leden. Een secretaris helpt de commissie. Dit is een medewerker van de juridische afdeling. Ook is een medewerker van de overheidsorganisatie aanwezig om het besluit waartegen u bezwaar heeft, uit te leggen. U mag zelf ook vertellen waarom u het niet eens bent met het besluit en waarom u in bezwaar bent gegaan.
De overheidsorganisatie kan afwijken van het advies van de commissie. Zij moet dan wel duidelijk maken waarom zij het advies niet volgt. U ontvangt het advies van de commissie samen met de beslissing op bezwaar.
Niet horen
U hoeft niet altijd gehoord te worden. Er staan in de wet (Algemene wet bestuursrecht) uitzonderingen. Bijvoorbeeld als uw bezwaar overduidelijk onterecht (ongegrond of niet-ontvankelijk) is. Of als u gelijk heeft en dit voor andere personen geen nadeel heeft. U kunt ook laten weten dat u niet gehoord wilt worden.
Wat gebeurt er na de hoorzitting?
Na de hoorzitting neemt de overheidsorganisatie een beslissing over uw bezwaar. Lees op de pagina "De beslissing op bezwaar" hoe dat gaat.