Beslissing op bezwaar
U hebt een bezwaar ingediend tegen een beslissing van de overheid. De overheidsorganisatie bekijkt uw bezwaar. Na de behandeling van uw bezwaar, ontvangt u van de overheidsorganisatie een beslissing op uw bezwaar. Daarin staat ook wat u kunt doen als u het niet eens bent met die beslissing.
In de wet staat dat de overheidsorganisatie na ontvangst van uw bezwaar binnen 6 weken een beslissing moet nemen. Als de overheid een hoorzitting door een externe bezwaarcommissie nodig heeft om goed te kunnen oordelen, krijgt zij 12 weken om een beslissing te nemen. U krijgt daar dan een brief over.
Het besluit blijft gelden
Let op: een bezwaarbrief stopt het besluit niet. Het besluit waar u bezwaar tegen heeft gemaakt, blijft dus geldig totdat de overheidsinstantie een beslissing over uw bezwaar heeft genomen.
Kunt u niet weken wachten?
Heeft het besluit gevolgen voor u die niet teruggedraaid kunnen worden? En kunt u daardoor niet 6 of 12 weken afwachten? Dan kunt u een voorlopige beslissing van de rechter vragen. Dit heet een voorlopige voorziening. Hier zijn kosten aan verbonden. Hoe vraag ik een voorlopige voorziening aan?
Vergoeding van de kosten
U kunt vragen om een tegemoetkoming in de kosten die u tijdens de bezwaarprocedure heeft gemaakt. Bijvoorbeeld kosten van een advocaat, een professionele rechtsbijstandverlener of als u een getuige of deskundige nodig heeft. Dit verzoek moet u op tijd indienen bij de behandelaar van uw bezwaarschrift. U doet dat, voordat er een beslissing op uw bezwaar is genomen. De overheidsorganisatie vergoedt alleen een deel van uw kosten als u gelijk krijgt en de overheidsorganisatie het besluit waartegen u bezwaar hebt gemaakt herroept.
Beroep
Als de overheidsorganisatie u geen gelijk geeft op uw bezwaar kunt u in beroep gaan. Dit moet u doen binnen 6 weken na de beslissing op uw bezwaarschrift. In de brief van de overheidsorganisatie staat waarom uw bezwaar is afgewezen en hoe u in beroep kunt gaan.