Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Goed scheiden – 5 tips

De feestdagen staan niet voor iedereen garant voor gezelligheid. Voor mensen met relatieproblemen zet het de verhoudingen vaak juist op scherp of benadrukt het nog eens extra dat het samen niet meer gaat. Er is dan ook een opvallende stijging in het aantal zoekopdrachten naar informatie over scheiden zichtbaar, in de weken na kerst en oud & nieuw. 

Een scheiding is altijd een ingrijpende en vaak pijnlijke gebeurtenis in het leven van de betrokkenen. Het is dan cruciaal om het goed en met respect voor elkaar te regelen. Rechtwijzer geeft 5 tips voor een ‘goede’ scheiding. 

1. Laat je niet leiden door de wens er snel vanaf te zijn. 

Het kost tijd om je te informeren, zaken uit te zoeken – bijvoorbeeld over hypotheek, verzekeringen, pensioen, spaargeld, etc. - en om na te denken over oplossingen die voor jullie beiden (en de kinderen) nodig en goed zijn. Doe het stap voor stap zodat je steeds kunt zien welke gevolgen bepaalde afspraken hebben voor andere aspecten van de scheiding. 

2. Schakel deskundig advies in.

Laat experts inzicht geven in wat de gevolgen van bepaalde afspraken zijn voor bijvoorbeeld je pensioen, belasting en inkomen. 

3. Verdiep je in elkaars belangen en motivatie.

Hoe moeilijk het misschien ook is om je in de ander te verplaatsen als je je in een scheiding bevindt, toch is het heel belangrijk. Afspraken zijn alleen houdbaar als beide partijen er achter staan. Schroom niet om de hulp van een bemiddelaar in te schakelen als jullie er samen niet uitkomen. 

4. Probeer aan de lange termijn te denken.

Het gebeurt snel om uit emoties zoals boosheid, verdriet of schuldgevoel bepaalde afspraken te maken. Maar emoties moeten niet de overhand krijgen of leidend zijn. Probeer te bedenken of je over een paar jaar nog achter een beslissing staat, als de hevigste emoties weg zijn. 

5. Investeer in goed contact met je ex-partner.

Ook na de scheiding zullen er altijd dingen zijn die je met elkaar moet bespreken en die je samen moet oplossen. Zeker als jullie samen kinderen hebben. Accepteer dat je niet alles direct kunt vastleggen en dat de situatie in de toekomst wellicht verandert, dus dat goed contact – ook voor de toekomst – van groot belang is. 

Meer onderwerpen