Ouderlijk gezag na de scheiding
Als u gaat scheiden en kinderen hebt, moet u met uw partner afspraken maken over hoe u het ouderschap na de scheiding vormgeeft. Een belangrijk onderwerp daarbij is hoe u de zorg en opvoeding van uw kinderen verdeelt en hoe u samen belangrijke beslissingen neemt over uw kinderen na de scheiding.
Voordat u deze afspraken kunt maken is het van belang te weten of u samen het ouderlijk gezag hebt over de kinderen. Dat is automatisch zo als u getrouwd bent of als u geregistreerd partner bent. Ook als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat na de geboorte van uw kind, krijgt u automatisch samen het gezag. De andere ouder moet dan wél het kind hebben erkend.
Als ouders niet met elkaar getrouwd zijn en géén geregistreerd partner zijn, dan krijgen zij niet zomaar samen het gezag. De biologische moeder van het kind wordt automatisch met het gezag belast. Maar voor de andere ouder (vader of duo-moeder) is het noodzakelijk het kind eerst te erkennen en daarna een verzoek in te dienen bij de rechtbank om samen het gezag uit te mogen voeren. U kunt ook later nog regelen dat u samen met het gezag over de kinderen belast wordt. Meer informatie over erkenning en gezag vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Als ouders samen het gezag hebben, blijft dit ook zo ná de scheiding. Belangrijke beslissingen moet u samen nemen. U moet elkaar informeren en consulteren (raadplegen) over uw kinderen. Als u het samen niet eens kunt worden over bijvoorbeeld de keuze van een school of een medische behandeling, dan kunt u een mediator inschakelen. Als het ook ná inschakeling van een mediator niet lukt om het eens te worden, dan kunt u een verzoek indienen bij de rechtbank. Dit moet een advocaat voor u doen. De rechter zal dan beoordelen welke beslissing het meest in het belang van uw kind is.