Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies
Transscript video

Scheiding en alimentatie

Na uw scheiding kan het zijn dat u moet bijdragen aan het levensonderhoud van uw partner en/of de opvoeding en verzorging van uw kinderen.

Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Er bestaan twee vormen van alimentatie.

Partneralimentatie

Na een scheiding kan het zijn dat u of uw partner verplicht zijn om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud voor de andere partner. Dit heet partneralimentatie. De hoogte daarvan hangt af van hoeveel de partner die alimentatie ontvangt nodig heeft en hangt ook af van de draagkracht van de betalende partner. U betaalt ten hoogste 12 jaar partneralimentatie. U kunt daar samen ook andere afspraken over maken en een kortere termijn overeenkomen.

Kinderalimentatie

U kunt ook te maken krijgen met kinderalimentatie. Dit is de bijdrage in de kosten voor de zorg en opvoeding van uw kinderen. Als ouders blijft u daar financieel verantwoordelijk voor. En dus bepaalt u samen hoe u deze kosten verdeelt. Van belang daarbij is ook hoe u de zorg en opvoeding onderling verdeeld hebt. En wat de draagkracht is van beide partners. De afspraken over kinderalimentatie legt u vast in een ouderschapsplan.

Alimentatie en belasting

Het betalen of ontvangen van alimentatie kan gevolgen hebben voor de belastingen die u en uw partner betalen.

Alimentatie berekenen

Er zijn verschillende manieren om een alimentatie berekening te kunnen maken. Rechtwijzer biedt u een eenvoudige manier om kinderalimentatie uit te rekenen. Wilt u een berekening voor partneralimentatie? Neem dan contact op met het Landelijk Bureau voor Inning Onderhoudsbijdragen (Lbio) voor het laten maken van een berekening. Een berekening bij het Lbio kost € 50,-.

 

Maak zelf online uw scheidingsplan

Slogan en logo Uitelkaar.nlRechtwijzer verwijst door naar Uitelkaar.nl van Justice42

  • Voldoet aan de kwaliteitseisen van de Raad voor Rechtsbijstand
  • Laag inkomen? Mogelijkheid voor subsidie

Meer onderwerpen