Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Kinderalimentatie

U en uw partner blijven als ouders ook na de scheiding allebei financieel verantwoordelijk voor de kosten van uw kinderen. U spreekt samen af hoe u de kosten van opvoeding en verzorging van uw kinderen verdeelt. In het ouderschapsplan legt u de hoogte van het bedrag aan kinderalimentatie vast en wie dit aan wie betaalt.

De verplichting om bij te dragen in de kosten van de opvoeding en verzorging geldt tot uw kinderen de leeftijd van achttien jaar bereiken. Voor kinderen van achttien tot 21 jaar moet u als ouders bijdragen in de kosten van onderhoud en studie. Dit noemen we voortgezette onderhoudsplicht.

Het berekenen van de kinderalimentatie  

Het berekenen van de alimentatie kan lastig zijn. Drie punten zijn daarbij van belang:

  • de kosten van de zorg en opvoeding van de kinderen, ook wel de behoefte genoemd;
  • het gezinsinkomen;
  • de draagkracht van beide ouders.

Op basis daarvan wordt vastgesteld wat u allebei zou moeten bijdragen en wat u aan uw partner zou moeten betalen of van uw partner zou moeten ontvangen.

U kunt uw kinderalimentatie alvast bereken via de KART (Kinderalimentatie Rekentool). De rekenhulp houdt rekening met het gezinsinkomen, de kosten van de kinderen en de draagkracht van de ouder die alimentatie moet betalen. De door u ingevulde persoonsgegevens worden niet door ons bewaard. U kunt ook een advocaat of mediator vragen om de kinderalimentatie te berekenen. 

Meer onderwerpen