Mag ik tijdens de Wsnp gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan?
Ja, u kunt tijdens de Wsnp gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Houdt u er rekening mee dat uw financiële situatie hierdoor wijzigt. En dat het gevolgen heeft voor uw Wsnp. Bespreek uw voornemen daarom eerst met uw Wsnp-bewindvoerder.
Samenwonen tijdens de Wsnp
Tijdens de Wsnp is samenwonen meestal mogelijk. Samenwonen heeft gevolgen voor uw financiële situatie. Als u samenwoont, dan deelt u namelijk de woonlasten (huur of hypotheeklasten). Uw Wsnp-bewindvoerder maakt dan een nieuwe berekening van uw vrij te laten bedrag (vtlb).
Let op! Voor iedereen die de Wsnp doorloopt, geldt de informatieplicht. U bent verplicht de Wsnp-bewindvoerder te informeren over alles wat van invloed is op de Wsnp. Wilt u gaan samenwonen? Bespreek dit van tevoren met uw Wsnp-bewindvoerder. Zo voldoet u aan uw verplichting en weet u waar u aan toe bent.
Trouwen/geregistreerd partnerschap tijdens de Wsnp
Trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen kan (negatieve) gevolgen hebben voor de Wsnp. Heeft uw partner (eigen) schulden? Dan krijgen deze schuldeisers ook toegang tot uw vermogen. De schuldeisers van uw partner delen hierdoor mee in uw Wsnp-uitdeling. Dit is een nadeel voor uw eigen schuldeisers, en is niet toegestaan tijdens de Wsnp.
Let op! Wilt u gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Bespreek dit van tevoren met uw Wsnp-bewindvoerder. U weet dan waar u aan toe bent. Daarnaast voldoet u hiermee aan uw informatieplicht.