Erkenning van Nederlandse schone lei binnen de EU (behalve Denemarken)
De Nederlandse schone lei schone lei geldt binnen alle EU-lidstaten behalve voor Denemarken. Heeft u de schone lei toegekend gekregen? Dan mogen Europese schuldeisers de restschuld niet meer bij u opeisen.
Onderstaande tekst geldt voor alle EU-lidstaten, behalve voor Denemarken. Details in onderstaand artikel gelden daarom niet voor in Denemarken ontstane schulden en schuldeisers uit Denemarken.
De Insolventieverordening voor alle EU-lidstaten
Voor alle EU-landen geldt de EU-insolventieverordening(1). Op basis van de verordening wordt een in Nederland uitgesproken faillissement — de Wsnp is onderdeel van de Nederlandse Faillissementswet — automatisch erkend binnen andere EU-landen. Dit zonder tussenkomst van een rechter van het andere EU-land.
Ook buitenlandse EU-schulden moeten worden meegenomen in de Nederlandse Wsnp. Deze schuldeisers kunnen hun vordering aanmelden bij de Wsnp-bewindvoerder. En mogen tijdens het traject niet verhalen op (het vermogen van) de schuldenaar. De Nederlandse Wsnp-regels zijn geldig in de andere EU-landen.
Kent een Nederlandse rechter de schone lei toe, dan is deze geldig binnen de alle EU-lidstaten. Schuldeisers uit EU-lidstaten mogen hun schulden niet meer verhalen op de schuldenaar.
Uitgezonderd zijn buitenlandse zekerheidsrechten. Deze blijven dus bestaan en deze schuldeisers kunnen wel verhalen.
Uitleg ‘schone lei vonnis’ aan buitenlandse EU-schuldeiser
Toch komt het voor dat buitenlandse EU-schuldeisers weer overgaan tot verhaal voor een vordering waarvoor de schone lei geldt. Voor de schuldenaar kan het lastig zijn om de schuldeiser ervan te overtuigen dat de vordering niet meer opgeëist mag worden. Maar hoe maakt u dit duidelijk?
U kunt het beste een brief of e-mail met uitleg sturen naar de schuldeiser. Hierin legt u uit, in de betreffende taal, dat er sprake is van ‘een schone lei vonnis’, waardoor de schuldeiser niet meer actief de schulden mag verhalen op de schuldenaar. Hierbij kunt u gebruik maken van een (online) vertaalprogramma of een professionele vertaler inschakelen.
Bij uw brief of e-mail kunt u een kopie van het (Nederlandse) vonnis toevoegen. De schuldeiser kan het vonnis laten vertalen en/of om uitleg vragen bij een rechtsdeskundige, zoals een advocaat. Deze kosten komen voor rekening van de schuldeiser.
Schone lei geldt niet voor niet-EU-landen
Voor landen buiten de EU geldt de EU-insolventieverordening niet. Voor deze landen geldt mogelijk een apart erkenningsverdrag. Dit moet u zelf (laten) uitzoeken.
Geen erkenningsverdrag
Bestaat er geen erkenningsverdrag? Dan geldt de schone lei niet voor deze schulden; de schuldeisers mogen ook na het einde van de Wsnp nog verhalen op het (buitenlandse) vermogen van de schuldenaar. Ook al geldt de schone lei niet, deze schulden worden wél meegenomen in de Wsnp. En de schuldeisers ontvangen bedrag uit het gespaarde vermogen.
Wel een erkenningsverdrag
Bestaat er een erkenningsverdrag? Dan bepaalt de inhoud van het verdrag welke rechten de buitenlandse schuldeiser heeft, en of de schone lei voor deze schuld geldt.