Wsnp en de kinderopvangtoeslagaffaire
Is de Wsnp op u van toepassing en bent u gedupeerde in de kindertoeslagaffaire? Dan kan het zijn dat u de Wsnp op een bijzondere manier versneld kan beëindigen.
Situatie 1: U bent vóór 5 november 2022 toegelaten tot de Wsnp
- De Belastingdienst betaalt al uw schulden (de overheidsschulden worden kwijtgescholden);
- U mag de schadevergoeding houden – meestal is dit een bedrag van € 30.000,-. U hoeft de schadevergoeding niet af te dragen aan de Wsnp-bewindvoerder.
- Uw Wsnp wordt versneld beëindigd, zie 'Toelichting bijzondere werkwijze' verderop in deze pagina.
Situatie 2: U bent op of na 5 november 2022 toegelaten tot de Wsnp
- Overheidsschulden die zijn ontstaan vóór 1 januari 2021 worden zoveel mogelijk kwijtgescholden.
- Private schulden (schulden aan bedrijven, bijv. uw energieleverancier) die zijn ontstaan tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 worden zoveel mogelijk afbetaald door de belastingdienst. Op de site van Toeslagen Herstel vindt u meer informatie over private schulden die wel en niet afbetaald worden.
- Als alle schulden hierdoor zijn afbetaald of kwijtgescholden, dan mag u de schadevergoeding houden. Uw Wsnp wordt versneld beëindigd, zie ‘Toelichting bijzondere werkwijze’.
- Zijn niet alle schulden afbetaald of kwijtgescholden, dan stopt het Wsnp-traject niet met deze werkwijze en moet u de schadevergoeding afdragen aan de boedel.
In beide situaties betaalt de Belastingdienst NIET: strafrechtelijke vorderingen, ontnemingsvorderingen en schadevergoedingen.
Toelichting bijzondere werkwijze
Hieronder beschrijven we kort hoe de bijzondere werkwijze verloopt.
Als de situatie bijzonder is, kan de rechter-commissaris beslissen om een andere werkwijze te volgen.
- Bent u bij de Belastingdienst bekend als gedupeerde? In dat geval stuurt de Belastingdienst uw Wsnp-bewindvoerder een brief hierover. Deze brief noemen we de ‘garantiestellingsbrief’.
Uw Wsnp-bewindvoerder kan ook bellen met de Belastingdienst om na te gaan of u geregistreerd staat als gedupeerde. - De Wsnp-bewindvoerder laat de rechtbank een verificatievergadering inplannen, zodat uw schulden vast komen te staan. De vastgestelde schulden deelt hij vervolgens met de Belastingdienst. Vervolgens bevestigt de Belastingdienst dat zij de schulden betalen. De Belastingdienst legt dit vast in een ‘garantiestellingsbrief’.
(Sommige overheidsinstanties zoals het CAK, het LBIO, het DUO, het CJIB en sommige gemeenten schelden de schuld kwijt. De Belastingdienst betaalt deze niet).
- De Belastingdienst maakt het totaalbedrag van de schulden over op de boedelrekening. Uw Wsnp-bewindvoerder betaalt hiermee ál uw schulden af.
- De rechtbank beëindigt uw Wsnp.
Heeft u vragen?
Heeft u vragen over de Wsnp als gedupeerde van de toeslagaffaire? Neem dan contact op met Bureau Wsnp.