Een erfenis tijdens de schuldregeling
U doorloopt de minnelijke schuldregeling en wordt erfgenaam. Een erfenis kan bestaan uit spaargeld of spullen, maar u kunt ook schulden erven. De schuldhulpverlener beslist of u de erfenis wel of niet accepteert. Als de erfenis vermogen bevat, dan moet u dit afdragen aan de boedelrekening. Als de erfenis vooral schulden bevat, dan moet u de erfenis verwerpen.
Een erfenis bestaat vaak uit (waardevolle) spullen en spaargeld van de overledene. Maar ook de schulden van de overledene vallen in de erfenis. Als erfgenaam moet u daarom altijd bekijken of u de erfenis accepteert.
De rechtbank geeft in dit filmpje meer uitleg over een erfenis en het accepteren ervan.
Let op, aanvaard niet per ongeluk een erfenis!
Als u een erfenis nog niet officieel hebt geaccepteerd of afgewezen, wees dan voorzichtig om dingen te doen met voorwerpen die onderdeel zijn van de erfenis. U loopt anders het risico om per ongeluk de erfenis – en daarmee de schulden – te accepteren! Bel uw schuldhulpverlener eerst vóórdat u per ongeluk een fout maakt.
Het Juridisch Loket (0900 ‑ 8020) kan uw vragen hierover beantwoorden. En ook de notaristelefoon (0900 – 346 93 93, € 0,80 per minuut) kan u helpen.
Hieronder noemen wij een aantal acties die u niet zomaar moet doen voordat u de erfenis officieel hebt geaccepteerd of afgewezen:
- Neem niet zomaar spullen uit de erfenis mee naar huis;
- U mag wél spullen meenemen die een emotionele waarde hebben maar die geen geld waard zijn. Bijvoorbeeld fotoalbums.
- Wilt u spullen bij u thuis bewaren uit veiligheid? Bespreek dit eerst met een deskundige.
- Geef of verkoop niet zomaar spullen uit de erfenis;
- Betaal van de overledene niet zomaar rekeningen of schulden. (U mag wel de uitvaartkosten betalen van het (spaar)geld van de overledene.);
- Eis geen geld of voorwerpen op die de overledene nog tegoed heeft van iemand;
- Pin niet het geld van de (spaar)rekening van de overledene. Schrijf het geld ook niet over naar een andere rekening.
De schuldhulpverlener beslist over de erfenis
Wordt u erfgenaam tijdens de minnelijke schuldregeling? Dan beslist uw schuldhulpverlener of u de erfenis accepteert. U mag dit dus niet zelf beslissen. Informeer daarom direct uw schuldhulpverlener als u erfgenaam bent geworden en bespreek de details.
Bestaat de erfenis hoofdzakelijk uit schulden? Dan beslist de schuldhulpverlener de erfenis te weigeren.
Bestaat de erfenis grotendeels uit geld en spullen, of is nog niet duidelijk waar de erfenis uit bestaat? Dan beslist de schuldhulpverlener dat u de erfenis beneficiair mag accepteren.
Een erfenis beneficiair aanvaarden betekent dat de erfenis ‘voorlopig’ geaccepteerd wordt, maar later alsnog geweigerd kan worden als duidelijk wordt dat er veel schulden zijn. Voor meer informatie over beneficiair accepteren kunt u dit filmpje bekijken.
Zie ook uitleg van het Juridisch Loket.
Een erfenis weigeren en toch spullen overnemen?
Wordt een erfenis geweigerd of beneficiair geaccepteerd? En wilt u toch spullen overnemen uit de erfenis? Ga hierover in gesprek met de schuldeisers (van de overledene). Misschien is het zo toch mogelijk om (dierbare) spullen, zoals persoonlijke juwelen, over te nemen van de schuldeisers. Bespreek de details met uw schuldhulpverlener.
Spullen met emotionele waarde die financieel niets waard zijn, denk aan een fotoalbum, mag u direct overnemen.