Wat is het verschil tussen een finale kwijting en een schone lei?
Heeft u een minnelijke schuldregeling afgerond? Dan volgt een finale kwijting. Voltooit u de Wsnp? Dan kent de rechtbank u een schone lei toe. Zowel met een finale kwijting als de schone lei bent u schuldenvrij. Toch is er een juridisch verschil.
Minnelijke schuldregeling en de finale kwijting
Een minnelijke schuldregeling is een overeenkomst tussen u en uw schuldeisers. U spreekt af dat u uw best doet om in een periode (meestal 18 maanden) zoveel mogelijk geld te sparen voor uw schuldeisers. Heeft u dat gedaan? Dan verlenen uw schuldeisers ‘finale kwijting’ voor de rest van de schuld. Dit betekent dat u de overblijvende schulden niet meer hoeft te betalen. Dit is vastgelegd in de schuldregelingsovereenkomst.
Wsnp en de schone lei
Vrijwel alle schulden ontstaan uit een zogenaamde ‘rechtsverbintenis’. Dit is een overeenkomst die u moet nakomen, zoals het betalen van huur, verzekeringen en energieverbruik. Komt u een rechtsverbintenis niet na? Ofwel: betaalt u niet wat u moet betalen? Dan krijgt u schulden. De schuldeiser kan u dwingen deze schulden te betalen.
Kent de rechtbank u de schone lei toe aan het einde van uw Wsnp-traject? Dan worden ál uw rechtsverbintenissen omgezet naar een ‘natuurlijke verbintenis’ (Zie ook: Omzetting naar natuurlijke verbintenis). Dit betekent dat de schuldeisers de rest van uw schuld niet meer kunnen opeisen of verrekenen. De schuld blijft echter wel bestaan op papier; u mag deze betalen, maar u bent dat niet verplicht. De schuldeiser kan u niet langer dwingen om de rest van uw schuld te betalen. Meestal verjaart de schuld uiteindelijk en vervalt de schuld daardoor.