Wat zijn mijn verplichtingen tijdens de schuldregeling?
Als u een minnelijke schuldregeling doorloopt, heeft u een aantal verplichtingen. Zo moet u zoveel mogelijk sparen op de boedelrekening en mag u geen nieuwe schulden maken. Het is belangrijk dat u zich aan deze verplichtingen houdt, anders kan de schuldregeling tussentijds eindigen en raakt u niet schuldenvrij.
Doorloopt u de minnelijke schuldregeling? Dan heeft u van de start tot het einde van het traject de volgende verplichtingen:
- U doet uw uiterste best om de minnelijke schuldregeling zonder problemen te doorlopen;
- U informeert uw schuldhulpverlener op tijd over alles dat met de minnelijke schuldregeling te maken (kan) hebben;
- U spant u maximaal in om zoveel mogelijk geld te sparen op de boedelrekening:
- U heeft een betaalde baan en werkt de volledige werkweek;
- Bent u werkzoekende of werkt u geen volledige werkweek? Dan moet u aantoonbaar solliciteren;
- Kunt u (tijdelijk) niet werken vanwege een ziekte of een beperking (ofwel: bent u arbeidsongeschikt)? Vraag dan ontheffing van deze verplichting.
- U houdt alleen het vrij te laten bedrag (vtlb) van uw inkomen. De rest van uw inkomen – ongeacht hoe u dat verkrijgt en wat voor soort inkomen het is – betaalt u aan de boedelrekening;
- U maakt geen nieuwe schulden;
- U geeft al uw bovenmatige spullen af aan uw schuldhulpverlener als deze ze opeist;
- U vraagt toestemming aan uw schuldhulpverlener voor het volgende:
- Een krediet (lening) aangaan, bijvoorbeeld bij een telefoonabonnement;
- Een verbintenis aangaan waarbij u medeschuldenaar wordt of borg staat voor een ander, bijvoorbeeld voor de betaling van de hypotheekrente van een kind of financiering van een vennootschap.
Houdt u zich niet aan al deze verplichtingen? Dan kan de schuldhulpverlener uw minnelijke schuldregeling beëindigen. U wordt dan niet schuldenvrij. In veel gemeenten komt u bovendien ook een tijdje niet meer in aanmerking voor een nieuw minnelijk traject. Het is dus belangrijk u te houden aan de verplichtingen van de schuldregeling.
Soms lukt een minnelijke schuldregeling niet. Dan bestaat de mogelijkheid om de wettelijke schuldsanering (Wsnp) aan te vragen. Sinds 1 juli 2023 is het mogelijk dat de Wsnp een eerdere ingangsdatum krijgt dan de datum van het Wsnp-vonnis. Dit kan alleen als tijdens de minnelijke schuldregeling:
- maximaal is afgelost ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers;
- de aflossing is berekend aan de hand van de Vtlb-calculator;
- de inspanningsplicht (om tot maximale aflossing te komen) is nagekomen zoals dit gebeurt in de Wsnp.
Al deze stukken moeten bij het toelatingsverzoek worden bijgevoegd. Lees ook dit artikel over de gevolgen van de Wsnp-wetswijziging.