Wat betekent een schuldhulptraject voor mijn BKR-registratie?
Het BKR (Bureau Krediet Registratie) maakt een overzicht van leningen die u aangaat. Kredietverstrekkers, zoals banken, kunnen deze gegevens inzien. Waarom worden leningen geregistreerd en wat gebeurt er met de registratie na het positief doorlopen van een gemeentelijke schuldregeling?
BKR-registratie
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) maakt een overzicht van alle kredieten die u heeft afgesloten boven de € 250,- met een looptijd langer dan één maand. Denk bijvoorbeeld aan een roodstand op uw betaalrekening of een telefoon op afbetaling bij een telefoonabonnement.
Vraagt u een nieuwe lening (krediet) of hypotheek aan? Dan wordt uw financiële situatie getoetst bij het BKR. De verstrekker van de lening doet dat zodat u een lening afsluit die past bij uw financiële situatie. Dan leent u niet teveel en kunt u uw vaste lasten (huur of hypotheek, gas, licht, elektra en verzekeringen) en dagelijkse uitgaven zoals boodschappen blijven betalen.
Minnelijk traject en BKR-registratie
Bent u toegelaten toe een schuldhulptraject via de gemeente (ook wel het minnelijk traject genoemd). Dan is de gemeente verplicht dit door te geven aan het BKR. Na dit minnelijke traject blijft deze registratie nog 5 jaar zichtbaar.
Registratie minnelijk traject verkorten naar 6 maanden
Er is een wetsvoorstel in de maak om de registratie van schuldhulptrajecten (shv-registratie) te verkorten naar 6 maanden. Er zijn al gemeente die de BKR registratie na 6 maanden verwijderen. Heeft u het traject doorlopen en wilt u weten wanneer uw shv-registratie uit het BKR wordt verwijderd? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente.
Verkorting registratie geldt niet voor de overige registraties
Als u het schuldhulptraject heeft doorlopen en uw gemeente heeft de registratie na 6 maanden verwijderd, betekent niet dat de overige registraties ook verdwijnen.
Voorbeeld: u heeft problematische schulden. Waaronder een schuld bij een bank en voor een telefoon op afbetaling. Deze schulden staan vermeld in uw BKR-overzicht. Als u wordt toegelaten tot het schuldhulptraject van de gemeente, dan wordt dit ook vermeld in uw BKR overzicht. Uw gemeente besluit na het goed doorlopen van het schuldhulptraject de registratie na 6 maanden te verwijderen. De schuld bij de bank en voor de telefoon blijven wel nog zichtbaar in uw BKR-overzicht.
Wel moet de kredietverstrekker (in het voorbeeld de bank en de telefoonmaatschappij) bij de registratie een code 3 plaatsen. Deze code betekent dat de schuld is kwijtgescholden of afgeboekt. Na het plaatsen van deze code, blijft de registratie nog 5 jaar staan.
Uitleg over de verschillende coderingen vindt u op mijnkredietregistratie.nl(opent in nieuw venster). Op dezelfde website kunt u ook uw kredietoverzicht opvragen.
BKR-registratie of -codering onjuist?
Is de BKR-registratie of -codering onjuist? Ga hierover in gesprek met de kredietverstrekker. Het BKR wijzigt gegevens alleen als de schuldeiser dit meldt. Komt u er niet uit met de schuldeiser? Dan kunt u een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Op de website van het Juridisch Loket(opent in nieuw venster) staat een stappenplan hoe u de BKR-registratie kan laten verwijderen. Ook op de website van het Kifid(opent in nieuw venster) staat informatie wat u kan doen tegen een (negatieve) BKR-registratie.
Het telefoonnummer van het BKR-klantcontactcentrum is +31 (0)88 – 150 2500. BKR is op werkdagen tussen 9-12 uur en tussen 13-16 uur bereikbaar.