Kan een (ex-)ondernemer een minnelijke schuldregeling doorlopen?
Ook als ondernemer of ex‑ondernemer kunt u een minnelijke schuldregeling doorlopen. De schulden uit uw onderneming worden hierbij ook meegenomen. Het kan zijn dat de schuldhulpverlener kosten in rekening brengt voor dit traject. (Het schuldtraject van een particulier is meestal kosteloos.)
Voorwaarden
Naast de algemene toelatingsvoorwaarden gelden voor (ex‑)ondernemers wel extra voorwaarden:
- U heeft uw boekhouding volledig op orde;
- U heeft uw jaarcijfers en andere stukken op orde;
- U bent uw aangifteverplichtingen bij de Belastingdienst nagekomen.
De minnelijke schuldregeling en ondernemers
Bent u ondernemer/zzp’er en heeft u probleemschulden? Neem dan contact op met de afdeling schuldhulpverlening van uw gemeente.
De gemeente kan samen met u de mogelijkheden onderzoeken voor u en uw onderneming of uw inzet als zzp’er. De schuldhulpverlener bekijkt of uw onderneming levensvatbaar is. Zo ja, dan is wellicht bedrijfskrediet of bijzondere bijstand voor zelfstandigen (Bbz) mogelijk. Of anders een minnelijke schuldregeling.
Is uw onderneming niet levensvatbaar? Dan kan van u worden verwacht dat u stopt met ondernemen of stopt als zzp’er, en dat u aan het werk gaat als werknemer. Een minnelijke schuldregeling kan een oplossing voor de schulden zijn.
U voldoet nog niet aan alle voorwaarden?
Voldoet u nog niet aan alle voorwaarden? Bespreek dan uw situatie met de schuldhulpverlener. Meestal kunt u met zijn hulp later doorstromen naar de minnelijke schuldregeling of de Wsnp.
Schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers en zzp'ers
Zie ook Wsnp-bewindvoerders gespecialiseerd in schuldhulpverlening aan (ex-)ondernemers en zzp'ers.