Trouwen tijdens de schuldregeling
Wilt u gaan trouwen terwijl u de minnelijke schuldregeling doorloopt? Bespreek uw wens dan eerst met uw schuldhulpverlener. Vaak is trouwen tijdens het traject geen probleem, maar soms levert het wél problemen op. Trouwen kan namelijk leiden tot grote veranderingen van uw vermogen of die van uw partner.
Wat zijn de gevolgen van mijn schuldtraject als ik ga trouwen?
Trouwen tijdens het minnelijke traject is meestal toegestaan. Een huwelijk verstoort meestal (de voortgang van) het minnelijke traject niet. Bespreek toch éérst uw wens om te gaan trouwen met uw schuldhulpverlener! In sommige situaties levert trouwen of een geregistreerd partnerschap wél een probleem op voor het minnelijke traject. Een huwelijk kan namelijk leiden tot grote veranderingen van uw vermogen. Bijvoorbeeld als uw partner ook veel schulden heeft en u in gemeenschap van goederen trouwt. Dit kan uw schuldtraject in gevaar brengen.
Trouwen in gemeenschap van goederen
Trouwt u in gemeenschap van goederen? Dan valt het inkomen van u én uw partner voortaan in de gemeenschap. Hierdoor moet uw partner (gedeeltelijk) meebetalen aan het aflossen van uw schulden.
Is uw partner niet ook verantwoordelijk voor de schulden in uw schuldregeling? Dan krijgt hij/zij meestal de helft van zijn/haar aflossing terug aan het einde van de schuldregeling. Uw schuldhulpverlener berekent dit bedrag.
Trouwen met huwelijkse voorwaarden
Trouwt u onder huwelijkse voorwaarden met algehele uitsluiting? Dan blijft het inkomen van u en uw partner gescheiden. Uw partner hoeft dan niet af te lossen aan uw schuldeisers.