Wat doe ik als de minnelijke schuldregeling mogelijk stopgezet wordt?
Soms wordt een minnelijke schuldregeling al tijdens het traject stopgezet. Dit heeft grote gevolgen. U krijgt dan geen hulp meer bij het oplossen van uw schulden. De schuldeisers kunnen weer bij u aankloppen. Voorkom dit en bespreek uw situatie direct met uw schuldhulpverlener!
Eigen schuld? Dan moet u de schulden alsnog betalen
Is het uw eigen schuld dat de minnelijke schuldregeling stopt? Bijvoorbeeld omdat u:
- Niet voldoende heeft gesolliciteerd;
- Nieuwe schulden heeft gemaakt;
- Te weinig heeft afgedragen;
- Informatie heeft achtergehouden.
Dan is uw minnelijke regeling mislukt. In dat geval betaalt de schuldhulpverlener het gespaarde geld op de boedelrekening meestal uit aan de schuldeisers (na aftrek van de kosten). U krijgt geen kwijtschelding; de rest van de schuld moet u gewoon betalen. Uw schuldeisers kunnen beslag leggen op uw loon of uitkering. Of een incassobureau of deurwaarder inschakelen.
Mislukte minnelijke schuldregeling: geen Wsnp of nieuwe minnelijke schuldregeling
Is uw minnelijke regeling mislukt door uw eigen schuld? De kans is dan klein dat u toegelaten wordt tot de Wsnp. U krijgt voorlopig ook geen nieuwe minnelijke schuldregeling. Veel gemeenten en professionele schuldhulpverleners bieden een tijdje geen hulp na een mislukte minnelijke regeling. Uw gemeente kan u informeren hoe lang dat is.
Bespreek problemen direct met uw schuldhulpverlener
Voorkom dat de minnelijke schuldregeling mislukt. Heeft u problemen of verwacht u problemen? Bespreek ze direct met uw schuldhulpverlener! Hij bekijkt de mogelijkheden met u. Misschien is budgetbeheer of beschermingsbewind een oplossing.
Bezwaar of hoger beroep tegen een tussentijds beëindiging
Een tussentijds beëindigde minnelijke schuldregeling kunt u aanvechten met een bezwaar- en beroepschrift. U moet uw bezwaar- of beroepschrift indienen binnen zes weken na de beëindigingsdatum.
Voor een bezwaarschrift mag u gebruikmaken van een advocaat. Hiervoor komt u in aanmerking voor rechtsbijstand (een toevoeging).
Voor een beroepschrift moet u gebruikmaken van een advocaat. Ook hiervoor komt u in aanmerking voor rechtsbijstand.
Het Juridisch Loket - tel. 0900 8020 - kan u helpen bij het aanvragen van rechtsbijstand en kan u in contact brengen met een advocaat.