Wat kan ik doen als de schuldeisers niet akkoord gaan met mijn voorstel voor een schuldregeling?
Een minnelijke schuldregeling start pas als álle schuldeisers akkoord gaan met uw schuldhulpverleningsplan. Stemmen niet alle schuldeisers in? Vraag dan een dwangakkoord aan bij de rechtbank.
Voor een dwangakkoord beoordeelt de rechtbank onder andere het volgende:
- Is het aanbod in uw schuldhulpverleningsplan het hoogst haalbare?
- Is de weigering van (een van) de schuldeiser(s) onredelijk?
- Is de kans groot dat u wordt toegelaten tot de Wsnp?
Toewijzing dwangakkoord
Wijst de rechtbank het dwangakkoord toe? Dan moeten de weigerende schuldeisers alsnog meewerken aan uw minnelijke schuldregeling. De schuldregeling start dan meteen.
Het is vaak de moeite waard om een dwangakkoord aan te vragen; de rechtbank wijst maar liefst 85% van de dwangakkoorden toe.
Afwijzing dwangakkoord en Wsnp
Wijst de rechtbank het dwangakkoord af? Dan kunt u de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) aanvragen. Bespreek dit van tevoren met uw schuldhulpverlener. De rechtbank kan namelijk direct na (het afwijzen van) het dwangakkoord overgaan tot het behandelen van uw Wsnp-aanvraag.
Rechtsbijstand door Wsnp-bewindvoerder
Voor schuldhulpverlening klopt u in de meeste gevallen in eerste instantie bij de gemeente aan. Maar wist u dat ook Wsnp-bewindvoerders hulp kunnen bieden, bijvoorbeeld door een dwangakkoord of Wsnp voor u aan te vragen? U leest daar meer over in Regeling toevoeging bewindvoerders Wsnp III.