Kan ik binnen de schuldregeling nog andere hulp krijgen?
Doorloopt u een minnelijk traject of de Wsnp? En vindt u het lastig om met het geld dat u hebt (het vtlb) rond te komen? U kunt daarbij hulp krijgen. Bespreek de mogelijkheden met uw schuldhulpverlener. Informeer hem ook over behoefte aan hulp die los staat van uw schulden. Denk hierbij aan hulp van een sociaalpedagogisch hulpverlener, psycholoog of gezinscoach.
Soms eist uw schuldhulpverlener dat u gebruikmaakt van budgetbeheer of beschermingsbewind. Hij vraagt dit van u om problemen in de schuldregeling te voorkomen. U kúnt budgetbeheer of beschermingsbewind weigeren. Doe dat niet! Anders is de kans groot dat u geen verdere hulp krijgt om van uw schulden af te komen.
Budgetbeheer
Heeft u moeite met het betalen van uw rekeningen? Budgetbeheer kan een oplossing zijn. Een budgetbeheerder zorgt voor het betalen van de vaste lasten, zoals huur en verzekeringen. Soms ook betaalt hij ook andere rekeningen. U krijgt elke week of maand een afgesproken bedrag. Hiervan betaalt u de dagelijkse uitgaven, zoals de boodschappen. U spreekt met de budgetbeheerder af, wat hij allemaal voor u betaalt van uw inkomen. Dit legt u samen vast in een budgetplan. De meeste gemeenten bieden budgetbeheer aan. Vaak is dit gratis.
Meer uitleg over budgetbeheer vindt u in Wat is budgetbeheer?
Beschermingsbewind
Bent u (tijdelijk) niet in staat om uw geld te beheren? Bijvoorbeeld vanwege een verslaving of beperking? De rechter kan dan besluiten dat iemand anders uw geld beheert. Dit heet beschermingsbewind. Dit wordt uitgevoerd door een beschermingsbewindvoerder. Hij:
- beheert uw inkomsten;
- betaalt uw rekeningen (zoals huur, gas en licht, verzekeringen en andere vaste lasten);
- maakt leefgeld aan u over. Hiervan betaalt u uw boodschappen en andere uitgaven, zoals de kapper;
- dient uw belastingaangifte in;
- maakt betalingsregelingen voor de rekeningen die u nog niet betaald heeft.
Meer uitleg over budgetbeheer vindt u in Wat is beschermingsbewind?
Budgetcoaching
Een budgetcoach leert u hoe u uw geldzaken beheert. Hij laat zien hoe u een budgetplan opstelt en hoe u uw inkomsten en uitgaven hierop afstemt. En wat u moet doen als er geldproblemen ontstaan. Het doel is dat u zelfstandig uw geldzaken leert beheren. En dus geen budgetbeheer of beschermingsbewind meer nodig heeft. Veel gemeenten bieden (gratis) budgetcoaching aan.
Andere hulp
Het kan zijn dat u hulp of ondersteuning krijgt die los staat van schuldhulpverlening. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een re-integratieproject;
- Behandeling bij een psycholoog;
- Een traject bij een sociaalpedagogisch hulpverlener;
- Steun van een gezinscoach.
Informeer deze hulpverlener(s) dat u een schuldtraject doorloopt. En informeer uw schuldhulpverlener over deze andere hulp.