Wanneer kan ik een dwangakkoord aanvragen?
Is een minnelijke schuldregeling mislukt omdat één of meer schuldeisers weigeren hiermee in te stemmen? Als deze weigering ‘onredelijk’ is, kunt u een dwangakkoord aanvragen bij de rechtbank. Legt de rechtbank het dwangakkoord op? Dan moeten de weigerende schuldeisers alsnog meewerken aan het minnelijk akkoord. De minnelijke schuldregeling kan vervolgens starten.
Is een minnelijke schuldregeling mislukt omdat één of meer schuldeisers weigeren mee te werken? En is deze weigering onredelijk? U kunt dan u een dwangakkoord aanvragen bij de rechtbank. Legt de rechtbank het dwangakkoord op? Dan moeten de schuldeisers alsnog meewerken aan het minnelijk akkoord. De minnelijke schuldregeling kan vervolgens starten.
Wanneer is een weigering van schuldeiser(s) onredelijk?
Weigert één (of een aantal) schuldeiser(s) in te stemmen met de minnelijke schuldregeling? Dan mislukt de minnelijke schuldregeling. U vraagt dan meestal een Wsnp-regeling aan.
De minnelijke schuldregeling is voor de schuldeisers vaak gunstiger dan de Wsnp. Ze krijgen over het algemeen meer geld. Dat komt omdat de Wsnp meer kost, en er dus minder voor de schuldeisers overblijft.
Weigert een schuldeiser in te stemmen met een minnelijke schuldregeling? Dan kan hij hiermee andere schuldeisers dus benadelen. Vindt de rechter de weigering onredelijk? Dan kan hij deze schuldeiser(s) via een dwangakkoord dwingen alsnog mee te werken.
Dwangakkoord en kans van slagen
U vraagt een dwangakkoord aan bij de rechtbank. Informeer bij uw schuldhulpverlener of het aanvragen van een dwangakkoord kans van slagen heeft. Of neem contact opnemen met de helpdesk van Bureau Wsnp.
Hulp bij het aanvragen van een dwangakkoord
Niet alleen schuldhulpverleners van de gemeente kunnen een dwangakkoord aanvragen. Ook Wsnp-bewindvoerders die deelnemen aan de 'Regeling toevoeging bewindvoerders Wsnp III' kunnen u hier mee helpen. Kijk op de website van Bureau Wsnp voor de deelnemende Wsnp-bewindvoerders.
Aanvragen dwangakkoord
- U dient uw aanvraag voor een dwangakkoord tegelijk in met een verzoek tot toelating in de Wsnp.
- Wordt het dwangakkoord opgelegd? Dan vervalt uw verzoek om toegelaten te worden tot de Wsnp.
- Wijst de rechtbank het dwangakkoord af? De rechtbank vraagt dan of u toegelaten wilt worden tot de Wsnp. Zo ja, dan behandelt de rechtbank dit verzoek later, in een andere zitting.