Op welke manier krijg ik Wmo-hulp?
WMO-hulp noemt wordt een 'Wmo-voorziening' genoemd. Een Wmo-voorziening kunt u op twee manieren krijgen: in natura of in de vorm van een persoonsgebonden budget.
Zorg in natura
Bij een maatwerkvoorziening in natura hoeft u de zorg niet zelf te regelen. De gemeente kan een zorgaanbieder inschakelen (bijvoorbeeld de thuiszorg). Die zorgaanbieder maakt afspraken met u over wanneer en hoe u zorg krijgt.
Persoonsgebonden budget (Pgb)
U kunt ook zelf een zorgaanbieder inschakelen. Dat kan een zorgorganisatie zijn. U kunt ook een overeenkomst sluiten met iemand uit uw eigen omgeving. Bijvoorbeeld uw buurvrouw die uw huis schoonmaakt. Wilt u de zorg zelf regelen? Maak dat dan kenbaar aan de gemeente. De gemeente kent u dan een geldbedrag toe. Daarvan betaalt u de hulpverlener. Dit wordt een persoonsgebonden budget genoemd, ook wel afgekort als Pgb. De gemeente moet u een Pgb toekennen als u duidelijk kunt maken dat de zorg zo het beste voor u geregeld is.
Krijgt u een voorziening in de vorm van een Pgb? Dan ontvangt u van het CAK het bedrag dat de gemeente heeft vastgesteld. Met dit bedrag koopt u de zorg in.
Wat zijn de voorwaarden bij een persoonsgebonden budget?
- U geeft volledige en juiste gegevens aan de gemeente. Als er iets in uw persoonlijke situatie verandert, dan geeft u dat meteen door. U moet ook verantwoorden hoe u uw Pgb hebt besteed. Op de website van Rijksoverheid kunt u meer lezen over welke verplichtingen en vaardigheden horen bij een Pgb.
- U betaalt voor een Wmo-voorziening een eigen bijdrage. Hoe hoog die is hangt af van uw inkomen en vermogen. Reken zelf uw eigen bijdrage uit.