Hoe vraag ik WMO-hulp aan?
Hebt u behoefte aan ondersteuning vanuit de Wmo? Neem contact op met uw gemeente. Uw gemeente bekijkt samen met u of u uw hulpvraag zelf kunt oplossen.
Onderzoek door de gemeente
Als u uw hulpvraag niet zelf kunt oplossen, kijkt u samen met de gemeente welke mogelijkheden het beste bij u passen. De bedoeling is zo goed mogelijk aan uw hulpvraag te voldoen. Dit wordt vaak het 'keukentafelgesprek' genoemd. Als uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat u inderdaad hulp nodig hebt, geeft de gemeente u een zogenaamde maatwerkvoorziening.
Wat is het 'keukentafelgesprek'?
Het keukentafelgesprek is onderdeel van het onderzoek dat de gemeente doet naar uw zorgbehoefte. Het is een gesprek met iemand van de gemeente of van het sociale wijkteam van de gemeente. Die kijkt samen met u welke ondersteuning het beste bij u past. Dat gesprek is meestal bij u thuis. Daarom heet het een keukentafelgesprek.
Voert u het gesprek liever niet alleen? Laat er dan een familielid of bekende bij aanwezig zijn.
U kunt ook een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn.
Wat doet een onafhankelijke cliëntondersteuner?
Een cliëntondersteuner helpt en denkt met u mee over zorg en ondersteuning. Hij of zij kijkt samen wat bij u past en welke keuzes u kunt maken. De cliëntondersteuner is onafhankelijk en kost u niets. Informeer bij uw gemeente hoe u in contact kunt komen met de cliëntondersteuner. Elke gemeente heeft cliëntondersteuners beschikbaar die u kunnen bijstaan in een gesprek over zorg en ondersteuning.