Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies
Transscript video

Scheiding en alimentatie

Na uw scheiding kan het zijn dat u moet bijdragen aan het levensonderhoud van uw partner en/of de opvoeding en verzorging van uw kinderen.

Alimentatie is een wettelijke onderhoudsplicht. Er bestaan twee vormen van alimentatie.

Partneralimentatie

Na een scheiding kan het zijn dat u of uw partner verplicht zijn om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud voor de andere partner. Dit heet partneralimentatie. De hoogte daarvan hangt af van hoeveel de partner die alimentatie ontvangt nodig heeft en hangt ook af van de draagkracht van de betalende partner. U betaalt ten hoogste 12 jaar partneralimentatie. U kunt daar samen ook andere afspraken over maken en een kortere termijn overeenkomen.

Kinderalimentatie

U kunt ook te maken krijgen met kinderalimentatie. Dit is de bijdrage in de kosten voor de zorg en opvoeding van uw kinderen. Als ouders blijft u daar financieel verantwoordelijk voor. En dus bepaalt u samen hoe u deze kosten verdeelt. Van belang daarbij is ook hoe u de zorg en opvoeding onderling verdeeld hebt. En wat de draagkracht is van beide partners. De afspraken over kinderalimentatie legt u vast in een ouderschapsplan.

Alimentatie en belasting

Het betalen of ontvangen van alimentatie kan gevolgen hebben voor de belastingen die u en uw partner betalen.

 

 

 

Rechtwijzer uit elkaar door in vernieuwde vorm

De innovatie Rechtwijzer uit elkaar is geslaagd en de markt neemt het nu over. Daarmee stopt na drie jaar de samenwerking tussen HiiL, Modria en Raad voor Rechtsbijstand. De opgedane kennis en ervaring worden voortgezet door een andere partij, Justice42, die nu werkt aan de doorstart die zij willen aanbieden via www.uitelkaar.nl. Lees het statement Rechtwijzer uit elkaar door in vernieuwde vorm.

 

 

Meer onderwerpen