Wat is de oproeptermijn en kan ik deze intrekken en/of wijzigen?
Als u een oproepkracht bent, kunnen uw werktijden worden aangepast. Dit mag niet zomaar. Gebruik onze tool of lees op deze pagina wat uw rechten zijn. U kunt ook onze tool gebruiken als u niet zeker weet of u een oproepkracht bent.
De oproeptermijn
Als de werkgever u oproept om te komen werken, moet hij dit minimaal 4 dagen van tevoren doen. U moet de oproep elektronisch of schriftelijk ontvangen. Bent u bijvoorbeeld 2 dagen van tevoren opgeroepen? Dan hoeft u niet te komen werken als u dat niet wil. Heeft de werkgever u op tijd, maar mondeling opgeroepen? Dan hoeft u ook niet te komen werken als dat niet wil.
Oproep wijzigen
Als de werkgever een oproep op tijd heeft gedaan, mogen de werktijden niet zomaar worden aangepast. De werkgever kan de oproep op verschillende manieren aanpassen. Hij kan bijvoorbeeld de uren waarop u moet werken, verminderen of verhogen. Heeft uw werkgever korter dan 4 dagen van tevoren aangegeven dat u toch minder uren hoeft te werken? Dan heeft u recht op het loon voor de afgesproken uren. Voorbeeld: u spreekt op tijd af dat u een dienst van 5 uren gaat werken. Geeft de werkgever een dag van te voren aan dat u maar 2 uren hoeft te werken? Dan hebt u nog steeds recht op het loon voor 5 werkuren. Ook als u uiteindelijk maar 2 uren werkt.
Vraagt de werkgever dat u meer uren komt werken dan afgesproken? En geeft hij dit minder dan 4 dagen van tevoren door? Dan hoeft u de extra uren niet te werken. Dat mag natuurlijk wel. Als u de extra uren toch werkt, dan hebt u recht op het loon van de afgesproken en extra gewerkte uren.
Oproep intrekken
Heeft de werkgever zich bedacht en trekt hij de hele oproep in? Dan moet de werkgever dit minimaal 4 dagen van tevoren aan u bekend maken. Zegt hij minder dan vier dagen geleden dat u niet meer hoeft te komen werken? Dan hebt u recht op het loon dat u zou krijgen als u wel had gewerkt. Voorbeeld: u bent gevraagd om over een week 5 uren te komen werken. Zegt de werkgever een dag van te voren dat het niet meer nodig is? Dan hebt u toch recht op het loon van 5 werkuren.
Weet u niet zeker of uw werkgever op tijd een oproep heeft gedaan, gewijzigd of ingetrokken? Gebruik dan onze tool!
Cao
De regels over oproep kunnen anders zijn als er een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van toepassing is. Een cao is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. De periode van 4 dagen kan dan korter zijn. Zelfs als de periode in een cao verkort is, dan moet de werkgever een aanpassing of intrekking van de oproep altijd minimaal 24 uur van te voren aan u doorgeven.