Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Mag ik ontslagen worden vanwege een conflict?

Conflict

Soms krijgt u ruzie op het werk. Met een collega of met uw baas. Een ruzie kan over van alles gaan. Als het conflict te lang duurt, kan een verstoorde arbeidsverhouding ontstaan. Het lukt dan niet om het weer goed te maken met elkaar. Is er van alles geprobeerd om de ruzie op te lossen? Of is er echt teveel gebeurd? Dan kan de situatie reden voor ontslag zijn. Is de ruzie niet genoeg voor ontslag? Maar zijn er ook nog andere problemen? U komt bijvoorbeeld ook wel eens te laat en u hebt niet zo veel verkocht als zou moeten. Dan mag u, vanaf 1 januari 2020, misschien toch ontslagen worden.

Wat moet uw werkgever doen?

Uw werkgever moet proberen het conflict op te lossen. Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan moet uw werkgever iemand inschakelen die daarbij helpt. U probeert dan bijvoorbeeld onder begeleiding van een mediator (bemiddelaar) tot een oplossing te komen. Een mediator staat aan niemands kant. Hij zorgt er voor dat het overleg goed loopt. Lees meer over mediation en of u hier aan moet meewerken. Soms bent u of is uw werkgever zo boos, dat praten geen zin meer heeft. Uw werkgever moet dan wel aantonen wat er allemaal gebeurd is.

De tool verstoorde arbeidsrelatie stelt vragen over alles wat uw werkgever moet doen. Dat is dus een makkelijke manier om dit te controleren. U krijgt dan gelijk een goede brief aan uw werkgever.

Wat moet u doen?

Als er ruzie is, zijn er emoties. Blijf altijd rustig en gedraag u netjes. Ga bijvoorbeeld niet schreeuwen. Hoe boos u ook bent of hoe onaardig uw werkgever ook doet. Stuur ook geen boze mails en plaats geen slechte verhalen op sociale media (zoals Facebook). Laat uw goede wil zien. Praat met uw werkgever en werk mee aan oplossingen. Ook als iemand jullie daarbij helpt (mediation of bemiddeling). Laat in uw gedrag zien dat u niet degene bent die moeilijk doet.

Onderteken geen gespreksverslag waar u het niet mee eens bent. Verzamel bewijs van gemene dingen die uw werkgever doet. Of bewijs dat uw collega’s vinden dat u goed in het team past. Het is belangrijk te weten bij wie de schuld ligt. Dat kunnen ook meer mensen zijn.

Conflict kan niet worden opgelost

Lukt het niet om het conflict op te lossen? Dan zijn er 4 mogelijkheden:

  • U werkt door. Dat zal lastig zijn. Veel mensen melden zich ziek. Daar wordt de ruzie vaak alleen maar erger van;
  • U wordt ontslagen. Hoe meer schuld uw werkgever heeft, hoe meer geld u kunt krijgen;
  • U neemt zelf ontslag;
  • U sluit een beëindigingsovereenkomst met uw werkgever.

Ontslag

Wil uw werkgever u ontslaan? Dan moet hij eerst kijken of hij u een andere functie kan geven binnen het bedrijf. Dit heet herplaatsing. Hebt u een probleem met de hoogste baas, dan is herplaatsing geen goede oplossing. Dat is het wel als u in een ander team komt.

Als herplaatsing niet mogelijk is, kan uw werkgever op 3 manieren de arbeidsovereenkomst beëindigen:

  • Via de rechter. Uw werkgever moet dan aantonen waarom het conflict niet kan worden opgelost;
  • Door dit samen met u af te spreken (er wordt dan een beëindigingsovereenkomst gesloten);
  • Door uw instemming te vragen.

Het is lastig om zelf vast te stellen of er echt een verstoorde arbeidsrelatie is. Gebruik de tool Ontslag wegens een verstoorde arbeidsverhouding om te weten of u ontslagen ,ag worden. U krijgt een rapport met een advies en brieven. Die brieven zijn voor aan uw werkgever of aan de rechter. Eigenlijk doet de tool dus precies wat een advocaat doet, maar dan goedkoper. 

Start hier de tool:

Ontslag wegens een verstoorde arbeidsverhouding

 

Meer onderwerpen