Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Wie krijgt bij scheiding de koopwoning?

 

 

Gaat u scheiden en behoort de koopwoning tot uw gezamenlijke bezit? Dan spreekt u af wie in de woning blijft of dat u de woning verkoopt. Ook spreekt u af hoe u de koopwoning verdeelt na de scheiding.

Voordat u een beslissing kunt nemen, moet een aantal zaken duidelijk zijn. Wat is de huidige waarde van de koopwoning? Hoe hoog is de hypotheek? U kunt de woning laten taxeren om de waarde te bepalen. U kunt in sommige gevallen ook uitgaan van de meest recente WOZ-waarde.

Vervolgens bekijkt u samen of het voor één van u financieel haalbaar is om in de koopwoning te blijven wonen na de scheiding. Het verdelen van de woning heeft ook fiscale gevolgen, zoals de  hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Neem contact op met uw hypotheekverstrekker (de bank) of tussenpersoon om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. De hypotheekverstrekker bepaalt uiteindelijk of één van u de hypotheek op zich kan nemen na de scheiding. Vraag daarbij ook na of de andere partner kan worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheekschuld. Anders blijft u samen tot in lengten van dagen verantwoordelijk voor de hypotheekschuld en dat is niet de bedoeling.

 

Meer onderwerpen