Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Wie krijgt bij scheiding de huurwoning?

Gaat u scheiden en woont u samen in een huurwoning? Of één van u in de huurwoning kan blijven, hangt af van uw relatievorm en op wiens naam het huurcontract staat.

Alleen als er sprake is van samenhuur of medehuur kan één van u beiden na een scheiding in de woning blijven wonen. Bij samenhuur vraagt u de verhuurder om toestemming. Bij medehuur stelt u de verhuurder op de hoogte.
Een huurwoning heeft geen waarde. Hierover maakt u dus geen afspraken. Wel maakt u afspraken over het verdelen van de meubels en andere spullen.

Ook bij een huurwoning is de vorm van uw relatie van belang. U maakt afspraken over de huurwoning als:

  • U samen het huurcontract bent aangegaan (samenhuur). Let op: als één van u beiden in de huurwoning wil blijven, moet de verhuurder hiermee akkoord gaan.
  • Het huurcontract op naam van één van u beiden staat en u getrouwd of geregistreerd partner bent (medehuur). Dan is de ander namelijk automatisch medehuurder. U hoeft de verhuurder niet om toestemming te vragen om het huurcontract voort te zetten als één van u beiden in de woning wil blijven. Wel stelt u de verhuurder daarvan op de hoogte wie blijft en wie gaat verhuizen.

Wie krijgt bij scheiding de huurwoning?

Meer onderwerpen