Contact
Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het gebruik en plaatsen van cookies

Hypotheekrenteaftrek na scheiding

 

 

Heeft u een koopwoning? Dan kunnen de afspraken die u daarover maakt bij scheiding fiscale gevolgen hebben, zoals voor de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait.

Als u een koopwoning heeft, moet u daarover afspraken maken bij scheiding. Als één van u beiden in de woning blijft wonen heeft dat gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek.

Samen eigenaar

Als uw partner in de woning blijft en u allebei eigenaar van de woning bent, moet u de woning gedurende 2 jaar als eigen woning in de aangifte Inkomstenbelasting aangeven. Wat u precies moet opgeven ten aanzien van het eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek, hangt af van het aandeel in het eigendom van de woning en het aandeel in de schuld. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van alle situaties en aandachtspunten bij het invullen van de aangifte. Ook vindt u daar informatie over welk deel u moet opgeven als betaalde of ontvangen partneralimentatie.

Uw partner blijft in de woning, maar u bent eigenaar

Als u eigenaar van de woning bent en uw partner in de woning blijft wonen, moet u gedurende 2 jaar het eigenwoningforfait blijven opgeven in uw aangifte. De betaalde hypotheekrente over de eigenwoningschuld kunt u gedurende die tijd aftrekken. Na 2 jaar verandert dit: de rente is dan niet meer aftrekbaar. Ook hoeft u dan het eigenwoningforfait niet meer op te geven.

Als uw partner in de woning blijft, is van belang of hij of zij een vergoeding voor het gebruik van de woning betaalt. Als uw partner geen vergoeding betaalt, kunt u het eigenwoningforfait aftrekken als betaalde partneralimentatie. Als uw partner wel een vergoeding betaalt, mag dat niet. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over wat u precies moet opgeven en af kunt trekken.

Verkoop van de woning

Ook als u samen beslist tot verkoop van de woning, heeft dat fiscale gevolgen. Dan rekent u ieder het eigen deel van de overwaarde (de eigenwoningreserve) aan u zelf toe. U krijgt dan te maken met de bijleenregeling. Als één van u beiden in de koopwoning blijft en het aandeel van de ander overkoopt, verandert de eigenwoningreserve niet.

Meer informatie over de verschillende situaties en de fiscale gevolgen hiervan vindt u op de website van de Belastingdienst. Als u afspraken gaat maken over de woning is het verstandig om contact op te nemen met een financieel deskundige.

 

Meer onderwerpen